Voor het weekend

Irish Stew: klassiek stoofgerecht met lamsvlees

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Wow, sneeuw in april! Wie had dat gedacht? Dus dit is geen 1 april grap. Maar niet getreurd, tijd voor Irish Stew. Een klassieker met lamsvlees uit de Ierse keuken die helemaal past bij dit winterweer. Ideaal om te maken als je weinig tijd of zin hebt om te koken. Alles zit in één pan en de oven doet het werk.

Welke wijn bij Irish Stew?

Zo’n beetje elke rode wijn smaakt goed bij deze stoofschotel met lamsvlees. Rioja is de grote winnaar, want het milde van die wijn harmonieert met zowel lamsvlees als winterpeen. Of kies voor een glas Ribera del Duero, ook zo’n kwaliteitswijn uit Spanje. Afkomstig uit het wijnbouwgebied Ribera del Duero in het hart van Noord-Spanje, ca. 120 km boven Madrid. Smaakt krachtig met tonen van sappig zwart fruit als bramen en bessen. Lees nog mijn verhaal over Ribera del Duero.
Wil je wat anders? Kies dan bijvoorbeeld voor Chileense Cabernet Sauvignon, Chianti of Côtes du Rhône.

Meer suggesties nodig? Lees dan mijn verhaal Welke wijn bij stoofvlees?

Irish stew; stoofgerecht met lamsvlees uit het kookboek stoofbijbel van Julius Jaspers
Irish Stew; klassieke stoofschotel
Voorbereiding: 27 min
Bereiding: 2 uur
Klassieker uit de Ierse keuken. Een heerlijk eenpansgerecht, want behalve lamvlees zitten ook de groente en aardappelen al in de pan. Lekker makkelijk, want de oven doet het werk.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 1 kilo lamvlees om te stoven
  • 4 eetlepels olie
  • 1 kilo vastkokende aardappelen geschild en in stukken
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 prei in halve ringen
  • 1 winterwortel in blokjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 potjes runderfond à 380 ml
  • ½ groene kool grofgesneden (ca. 200 gram)
  • Zout versgemalen peper

Extra nodig

  • ovenvaste braadpan

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Bak het vlees in gedeelten rondom bruin. Gooi het braadvet niet weg.
  • Leg de helft van het vlees op de bodem van een grote ovenvaste braadpan. Bedek in lagen met helft van de aardappels, ui, prei en winterpeen. Herhaal dit met de rest van het vlees en de groente.
  • Bestrooi het braadvet in de koekenpan met bloem. Laat 3 minuten zacht garen en er ca. 100 ml runderfond op. Roer goed tot alle klontjes weg zijn en voeg dan de resta van de fond toe. Breng aan de kook en laat ca. 2 minuten garen tot alle bloemsmaak is verdwenen.
  • Giet de saus over het groente-vleesmengsel in de braadpan. Zorg dat alles onderstaat. Voeg eventueel nog wat water toe). Zet de pan met de deksel erop in de oven en stoof ca. 1 uur.
  • Haal de pan uit de oven en voeg de kool toe. Zet terug en laat de Irish Stew nog ca. 1 uur verder stoven.
  • Controleer of de stew niet te nat is. Gaar eventueel nog wat verder door zonder de deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stew direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of ca. 20 minuten in de oven (180 °C).

 

Het kookboek: de stoofbijbel

Duimendik kookboek boordevol stoofgerechten uit de keuken van Julius Jaspers. Dit recept van Irish Stew is een klassieker uit zijn traiteurstijd. Was niet aan te slepen in winter!

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover StoofbijbelTitel : Stoofbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 4706 8
Prijs : € 33,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

2 reacties op “Irish Stew: klassiek stoofgerecht met lamsvlees”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept