Meatless Monday

Mediterrane chili uit de slowcooker

Vegetarische chili uit de slowcooker. Gemaakt met lekker veel verschillende groenten en zwarte bonen is een ideaal gerecht voor een meatless monday. Een recept afkomstig uit het kookboek ‘Slow Cooked Vega’. Ook hier geldt opnieuw de vraag: hoe handig is de slowcooker. Evenals het recept Aziatische aubergines van vorige week kun je ook dit gerecht net zo makkelijk maken op het fornuis. Je bent dan veel sneller klaar (ca. 40 minuten) en het smaakt net zo lekker. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft. 

Welke wijn bij mediterrane chili uit de slowcooker?

Deze chili is lekker gekruid, zit boordevol groenten en smaakt medium pittig. Zin in witte wijn? Drink er dan een Verdejo of Grüner Veltliner bij. Maar een ronde rode wijn combineert hier ook goed. Denk aan Merlot, Chileense Carménère of een Côtes du Rhône.

Muziek: net ontdekt The Tesky Brothers! Lijkt op Cuby & The Blizzards.

4 - 6 personenslowcooker: 3 uur en 15 minuten

 Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 courgettes, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 grote rode paprika, in stukjes
  • 1 grote aubergine, in stukjes
  • 600 gram gare zwarte bonen (blik of zakje)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • (zee)zout en versgemalen zwarte peper
  • 250 gram maïskorrels (blik, pot of diepvries)
  • 1 bekertje zure room
  • verse koriander, grof gehakt
  • (1-2 avocado’s)
  • (tortillachips)

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui, knoflook en courgette 5 minuten. Schep de chilipoeder, komijnpoeder en paprikapoeder erdoor en bak nog 1 minuut. Schep het mengsel in de slowcooker*. Verhit in dezelfde koekenpan 3 eetlepels olie. Bak de paprika en aubergine 5 minuten. Schep ook in de slowcooker.

Stap 2

Voeg de tomatenblokjes, zwarte bonen en oregano toe en schep alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Kook 3 uur op de lage stand. Warm de laatste 10 minuten de maïskorrels mee. Serveer de chili met gekookte rijst, zure room, koriander en evt. gesneden of fijngeprakte avocado en tortillachips.

 

ZONDER SLOWCOOKER!

*Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Schep de gebakken groenten dan in een grote braadpan en voeg de rest van de ingrediënten (t/m de maïskorrels) toe. Laat de groenten in 20 minuten op zacht vuur gaar worden. Schep af en toe om. De bereidingstijd wordt dan ca. 40 minuten.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Nog een slowcookeridee nodig uit dit boek: Aziatische aubergines.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: Chili sin carne uit de slowcooker in het Nederlands. Met veel groenten en avocado. #vegetarisch #mediterraan

 

Eén reactie op “Mediterrane chili uit de slowcooker”

  1. Lijkt me heerlijk temeer omdat ik moeite heb om vegetarische maaltijden goed op smaak te krijgen. In dit recept staat precies welke en hoeveel kruiden ik moet gebruiken.
    Ik ga het maken voor mijn vegetarische bonusdochter en haar man en voor mijn broer en mezelf als ze binnenkort komen eten en ik ben erg benieuwd of het een succes zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *