Op deze gewone maandag presenteren we een feestelijke Franse klassieker: Pommes duchesse. Een eenvoudig recept van niemand minder dan sterrenchef Joris Bijdendijk van restaurant Rijks en Wils, beide bekroond met een ster. Klinkt duur, maar eigenlijk is het gewoon aardappelpuree op z’n Frans met een krokante buitenzijde.
Al eerder schreef deze geweldige Michelin-kok diverse kookboeken (Bijdendijk, Een keuken voor de Lage Landen en Bij Bijdendijk Thuis), maar met dit kookboek Chez Bijdendijk bewijst hij zijn liefde voor de Franse keuken waar hij is opgeleid. Hij werkte namelijk jarenlang bij de gebroeders Pourcel in Montpellier.
Eenvoudig én ingewikkeld
Chez Bijdendijk is een prachtig vormgegeven kookboek met aantrekkelijke foto’s. Hierin deelt Joris zeventig van zijn favoriete Franse recepten die hij regelmatig thuis op tafel zet, zoals Franse uiensoep, steak frites of kreeftenbisque. Het bevat zowel eenvoudige (zoals deze pommes duchesse) als zeer ingewikkelde recepten (omelette sibériënne of millefeuille). Dus voor elk wat wils.

In het intro van pommes duchesse vertelt Joris het volgende:
‘Een klassieker die door de diepvriesvariant zijn goede naam verloren is. Laten we daar wat aan doen, want alhoewel we best kunnen spreken van ouderwets, zijn pommes duchesse gewoon nog steeds hartstikke lekker.’
En zo is het maar net. Serveer deze krokante puree-rozetten eens bij boeuf bourguignon. Match made in heaven!

Pommes duchesse van Joris Bijdendijk
Ingredienten
- 500 gram kruimige aardappels geschild
- 50 gram boter in blokjes
- 1 eidooier
- zout versgemalen peper
- snuf nootmuskaat
Extra nodig
- spuitzak met gekarteld spuitmondje, bakplaat met bakpapier
Bereiding
- Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in een pan met weinig water en zout in ca. 20 minuten gaar. Giet af en laat ze goed droogstomen.
- Pers de aardappels met een pureeknijper boven een kom tot een zeer fijne puree. Ik gebruikte gewoon een pureestamper. Voeg de boter en eidooier toe aan de gestampte aardappelen en meng tot een smeuïge en gladde puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Verwarm intussen de oven voor tot 220 °C.
- Doe de aardappelpuree in een (plastic) spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit toefjes aardappelpuree op een bakplaat met bakpapier. Bak de pommes duchesse in ca. 10 – 12 minuten goudbruin.
Notities
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Chez Bijdendijk
Auteur : Joris Bijdendijk
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3881 4711
Prijs : € 33,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!