Foodie Simone Michielen uit Nederland haalde in 2018 de finale van het tv-programma Masterchef Slovenië. Hoe dan, zou je denken? Pompoen was haar zonnige uitgangspunt. Deze pompoenschotel in drie verschillende pompoen bereidingen vormden samen een verrassend vegetarisch hoofdgerecht. Van pompoenzuur, pompoenpuree tot gefrituurde pompoen-oliebolletjes. Lijkt ingewikkeld, maar dat valt mee. Eigenlijk best makkelijk om te maken!
Simone:
‘In 2018, alweer 5 jaar geleden!, heb ik met succes meegedaan aan Masterchef Slovenië. Dat was, ondanks dat ik er twintig jaar gewoond heb, niet alleen vanwege de taal een hele uitdaging. Maar soms was mijn ontoereikende talenkennis ook een zegen; kritisch commentaar van de juryleden aan mijn aanrecht kon ik gemakkelijk negeren.
Een van mijn keuzes tijdens de opdracht om een sjiek 3-gangen vegetarisch menu maken voor een first class vlucht deed de wenkbrauwen echt fronsen. Ik koos ervoor om het hoofdgerecht bijna volledig uit pompoen te laten bestaan en negeerde het commentaar.
Ik won er een directe vlucht mee naar de volgende ronde en deel het recept vandaag graag met jullie!’
Waarom pompoen als uitgangspunt?
Pompoen wordt vooral in het Oosten van Slovenië verbouwd. Niet vanwege het vruchtvlees, maar vanwege de pitten! Velden vol met de pompoenen die zelfs de naam van streek dragen: Steier Herakles. De pitten worden geroosterd en vervolgens geperst tot een diep groene olie met een rijke nootsmaak. Heerlijk over salades, aardappels, om te dippen met wat brood en heel verrassend ontzettend lekker over een bolletje vanille-ijs.
Omdat de meeste mensen in Slovenië hun groente zelf verbouwen, heeft het even geduurd voordat de pompoen het groenteschap in de supermarkt heeft bereikt, vooral omdat er niet veel mee gekookt wordt. Een goede mogelijkheid dus om mij tijdens Masterchef te onderscheiden!
Er zijn ontzettend veel soorten pompoenen, waarbij de een meer vruchtvlees heeft dan de ander, maar elke pompoen kun je eten. De flespompoen of butternut die ik gebruik hoef je zelfs niet te schillen!
Welke wijn bij pompoenschotel met geitenkaasparels?
Schenk bij deze feestelijke pompoenschotel een witte wijn met zachte zuren en een rond karakter, zoals bijvoorbeeld een Viognier uit Frankrijk.
Pompoenschotel met geitenkaasparels
Ingredienten
- 2 fles pompoenen
Pompoen zuur
- 50 ml azijn
- 100 ml kraanwater
- Laurierblaadje
- Sinaasappelschil alleen het oranje deel
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
Pompoen puree en geroosterde pompoen reepjes
- 1 hele fles pompoen
- 1 citroen uitgeperst
- zout en peper naar smaak
Pompoen oliebolletjes
- 260 gram pompoen puree
- 120 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 1 losgeklopt ei
- zout en peper
- theelepel sambal brandal
- olie om te frituren
Geitenkaas parels
- 100 gram zachte geitenkaas
- 100 ml geitenmelk
- 2 gram agar agar
- zout
- 100 ml olijfolie
Garnering
- 1 kopje panko
- bos platte peterselie
Extra nodig
- bakplaat met bakpapier, crème brulée-brander, keukenmachine, frituurpan, ijsbolletjestang
Bereiding
- Voor pompoen zuur: snijd uit het smalle deel van één pompoen met een grote appelboor rondjes van ongeveer 2 cm dik. Peper kneuzen. Breng in een pan alle ingrediënten aan de kook. Laten afkoelen en als je tijd hebt een nachtje laten marineren.
- Voor pompoenpuree en -reepjes: Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het smalle deel in mooie repen, de schil mag blijven zitten. De rest van de pompoen mag je in grove stukken snijden nadat je de pitten heb verwijderd. Leg alles op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de pompoen in ca. 30 minuten gaar. Haal uit de oven.
- Pompoenrepen apart houden. Bestrooi met wat gemalen zout. Vlak voor het serveren even lichtbruin roosteren met een crème brûlée brander.
- De overige geroosterde pompoen pureren met de keukenmachine of staafmixer, samen met het sap van een citroen. Breng de pompoenpuree op smaak met zout en peper.
- Voor pompoen oliebolletjes: meng alle ingrediënten tot een stevig beslag (even opstijven in de koelkast). Verwarm intussen de frituurolie tot 180 °C. Frituur van het beslag, met behulp van een kleine ijslepel, kleine oliebolletjes. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Voor de geitenkaas parels: verkruimel de geitenkaas in de melk en breng met wat zout en de agar-agar aan de kook. Laat ca. 1 minuut door koken. Doe de olijfolie in een schaaltje en het kaasmengsel in een spuitflesje. Druppel de hete geitenkaas-vloeistof in de olie, zo ontstaan de parels. Nog even laten opstijven in de koelkast.
- Garnering : voor de garnering en extra kleur heb ik een groen kruidenpoeder gemaakt. Maal de panko met de peterselie blaadjes. Bepoeder met een zeef de vier borden waarop het gerecht wordt geserveerd.
- Presentatie: Opbouwen door schepjes puree op het bord te doen, de ingelegde pompoen schijfjes er tegenaan te leggen, de reepjes afbranden en ertussen te leggen. Leuk met geroosterde pompoenpitten en wat pompoenpitolie.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen