Nog aan het zoeken naar een makkelijk, maar bovenal superlekker voorgerechtje tijdens de feestdagen? Deze zalmtartaar is een aanrader, gemaakt van zowel verse als gerookte zalm. Staat ook mooi op een buffettafel.
Combineer zalmtartaar met mango met een glas Chardonnay met houtlagering, bijvoorbeeld de Tokara van Gall&Gall. Het zachte rooksmaakje van de zalm matcht prachtig bij mooie houtlagering in de wijn. En de mango accentueert de aroma’s van exotisch fruit. De topping van bieslookmayonaise komt overeen met de romigheid die de wijn ook bezit.
Muziek: om in de kerststemming te komen: luister naar Last Chrismas van Wham. Gekozen als beste kersthit aller tijden door lokale radioluisteraars in Nederland en België.
4 personen
ca. 20 minuten
Ingrediënten
10 gram bieslook
1 limoen
4 eetlepels mayonaise
zout, versgemalen peper
200 gram verse zalmfilet, in kleine blokjes
150 gram gerookte Schotse zalm, in stukjes
2 eetlepels olijfolie met knoflook en chili-aroma (Monini)
1 rijpe mango, in reepjes
Stap 1
Knip de bieslook boven in kommetje in kleine ringetjes. Borstel de limoen schoon en rasp de helft van de schil boven de bieslook. Pers dan de limoen uit. Aan bieslook/limoenrasp toevoegen: mayonaise en 2 theelepels limoensap. Door elkaar roeren. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 2
Schep in kom alle zalm, 1 eetlepel limoensap en de olie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3
Verdeel het zalmmengsel over 4 glaasjes. Mangoblokjes erop scheppen. Verdeel de bieslookmayonaise erover. Garneren met bieslooksprietjes.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&11 2010 Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos
Meer heerlijke kerstrecepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie