Soepliefhebbers opgelet! Vandaag een Franse (maaltijd) uiensoep met een twist. Ik gebruik geen gele, maar rode uien. In plaats van witte wijn voeg ik rode port toe. Dat zorgt voor meer smaak, én een diepe kleur. Traditioneel wordt een echte Franse uiensoep afgedekt met een gegratineerde bovenlaag van stokbrood en kaas. Maar dat is niet mijn ding: het brood wordt zompig, de kaas gaat draden trekken en de soep blijft loeiheet. Daarom kies ik deze heerlijke geroosterde broodjes met gesmolten Gruyèrekaas. Die serveer je apart en blijven dus krakend en knapperig vers. Hemels lekker…
Welke wijn bij Homemade uiensoep?
Klassieke combinatie bij een gewone Franse uiensoep is Pinot Blanc of rode Beaujolais. Maar deze rode uiensoep is veel intenser van smaak door de gekaramelliseerde rode ui. Ook de rode port geeft een licht zoetige touch. Dan past een rijpe rode wijn ook heel goed. Zoals de rode Spaanse Calvente Guidalere Crianza of een zondoorstoofde Vino Renosu Rosso uit Sardinië.
4 personen | 1 uur |
Muziek: Luister ondertussen naar Red Vines van Aimée Mann.
Ingrediënten
- 80 g boter
- 1 kg rode uien, in halve dunne ringen
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 200 ml rode port
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 liter bouillon (van tablet)
- 4 laurierblaadjes
- 1 wit stokbrood
- 4 el kruidenboter
- 100 g geraspte Gruyère
- 3 el platte peterselie, fijngeknipt
- Extra: bakpapier
Stap 1
Verhit de boter in een soeppan met dikke bodem. Fruit de uiringen in ca. 3 minuten op halfhoog vuur glazig. Voeg de suiker toe en bak ca. 1 minuut even mee op hoog vuur. Voeg de rode port en balsamicoazijn, toe en laat het uimengsel in ca. 30 minuten, zonder deksel, zachtjes fruiten tot de uien licht karamelliseren. Voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe. Laat de soep nog 20 minuten (mag ook langer) zachtjes koken, zonder deksel, zodat alle smaken goed doortrekken.
Stap 2
Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Snijd het stokbrood in schuine grote plakken. Bestrijk met kruidenboter. Leg ze op een, met bakpapier beklede, bakplaat en bak ze 5 minuten. Neem uit de oven, strooi de Gruyère erop en bak nog 3 minuten tot de kaas smelt. Schep de soep in soepkommen en leg er het krokante broodje in. Bestrooi met peterselie.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je op voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!