Meatless Monday

Homemade rode uiensoep

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept
recept rode uiensoep met rode port. Met geroosterde broodjes met gesmolten Gruyèrekaas. Die je er apart bij serveert. #uiensoep

Soepliefhebbers opgelet! Vandaag een Franse (maaltijd) uiensoep met een twist. Ik gebruik geen gele, maar rode uien. In plaats van witte wijn voeg ik rode port toe. Dat zorgt voor meer smaak, én een diepe kleur. Traditioneel wordt een echte Franse uiensoep afgedekt met een gegratineerde bovenlaag van stokbrood en kaas. Maar dat is niet mijn ding: het brood wordt zompig, de kaas gaat draden trekken en de soep blijft loeiheet. Daarom kies ik deze heerlijke geroosterde broodjes met gesmolten Gruyèrekaas. Die serveer je apart en blijven dus krakend en knapperig vers. Hemels lekker…

Welke wijn bij Homemade uiensoep?

Klassieke combinatie bij een gewone Franse uiensoep is Pinot Blanc of rode Beaujolais. Maar deze rode uiensoep is veel intenser van smaak door de gekaramelliseerde rode ui. Ook de rode port geeft een licht zoetige touch. Dan past een rijpe rode wijn ook heel goed. Zoals de rode Spaanse Calvente Guidalere Crianza of een zondoorstoofde Vino Renosu Rosso uit Sardinië.

4 personen1 uur

Muziek: Luister ondertussen naar Red Vines van Aimée Mann.

Ingrediënten

  • 80 g boter
  • 1 kg rode uien, in halve dunne ringen
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 200 ml rode port
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 liter bouillon (van tablet)
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 wit stokbrood
  • 4 el kruidenboter
  • 100 g geraspte Gruyère
  • 3 el platte peterselie, fijngeknipt
  • Extra: bakpapier 

Stap 1

Verhit de boter in een soeppan met dikke bodem. Fruit de uiringen in ca. 3 minuten op halfhoog vuur glazig. Voeg de suiker toe en bak ca. 1 minuut even mee op hoog vuur. Voeg de rode port en balsamicoazijn, toe en laat het uimengsel in ca. 30 minuten, zonder deksel, zachtjes fruiten tot de uien licht karamelliseren. Voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe. Laat de soep nog 20 minuten (mag ook langer) zachtjes koken, zonder deksel, zodat alle smaken goed doortrekken.

Stap 2

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.  Snijd het stokbrood in schuine grote plakken. Bestrijk met kruidenboter. Leg ze op een, met bakpapier beklede, bakplaat en bak ze 5 minuten. Neem uit de oven, strooi de Gruyère erop en bak nog 3 minuten tot de kaas smelt. Schep de soep in soepkommen en leg er het krokante broodje in. Bestrooi met peterselie.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je op voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

recept rode uiensoep met rode port. Met geroosterde broodjes met gesmolten Gruyèrekaas. Die je er apart bij serveert. #uiensoep

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Dominique 11 februari 2018 om 11:48 uur

    En weer… Runderbouillon? Op Meatless Monday? Ik vraag me ook af hoeveel rund er in runderbouillonblokjes zitten hoor, daar niet van. Maar toch.
    Ik volg jullie nu een week of 3, en het valt me echt op hoe onzorgvuldig de recepten zijn….

    • Jolande Vos Jolande Vos 12 februari 2018 om 21:37 uur

      Inderdaad! Dank voor je opmerking. Ik ga het aanpassen!

  2. Joan 12 oktober 2020 om 14:17 uur

    Ik word zeer geinspireerd door je recepten en je entoesiasme. Soms is er idd wat onduidelijk in de recepten, maar als je een beetje kunt koken is dat niet erg.

    • Jolande Vos Jolande Vos 12 oktober 2020 om 21:28 uur

      Goed om te horen Joan! Ik ben blij dat je geïnspireerd wordt.
      Maar als er dingen zijn die onduidelijk zijn, laat het aub weten, dan ga die dingen zeker aanpassen.

  3. Mieke van Schadewijk 16 oktober 2023 om 20:09 uur

    Ik vond m wat aan de zoete kant, hoe krijg ik ‘m wat pittiger(behalve meer peper)

    • Jolande Vos Jolande Vos 16 oktober 2023 om 22:16 uur

      Je kunt natuurlijk de port vervangen door rode wijn, dan wordt de soep minder zoet. Wil je hem pittiger maken, dan zou je ook een rood pepertje kunnen toevoegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *