Voor het weekend

Pecannotentaart met ahornsiroop en appel

In deze pecannotentaart zijn de smaakmakers ahornsiroop, gember en appels essentieel! Deze mix van ingrediënten zorgt voor een karamel-achtige taart met complexe smaken. Je maakt het deeg zelf, maar mocht je sneller klaar willen zijn, kies dan voor een rol taartdeeg uit de koeling van de supermarkt. Een taart die blijft verrassen. Absolute topper!

Welke wijn bij pecannotentaart met ahornsiroop en appel?

Op mijn proeftafel staat een fantastische Madeira van Blandy’s (Duke of Clarence). Niet zoals je dat kent van die kleine flesjes die bedoeld zijn  voor de ossenstaartsoep. Nee,  dit is een mooie versterkte wijn die vergelijkbaar is met tawny Port of oude Sherry Oloroso. En zo’n Madeira past geweldig bij deze pecannotentaart; echt een supercombinatie!!! Heerlijk als dessert met een bolletje ijs of gewoon smullen bij de open haard.

10 puntenca. 1 ½ uur + 2 uur wachttijd

Ingrediënten

Deeg:

  • 125 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • zout
  • 250 gram bloem
  • geraspte schil van een ½ citroen
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels koude melk

Vulling:

  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 300 ml ahornsiroop
  • 10 oude boterhammen, helft wit/helft bruin
  • geraspte schil van 2 sinaasappelen
  • 2 appels, geraspt
  • 15 gram verse gemberwortel, geraspt
  • 100 gram pecannoten

Extra: keukenmachine, springvorm doorsnede 26 cm, huishoudfolie, bakpapier

Stap 1

Doe boter, poedersuiker, snufje zout, bloem, citroenschil en eierdooiers in de keukenmachine en maak het tot grof mengsel dat eruit ziet als broodkruim. Overdoen in een beslagkom, dan de koude melk toevoegen. Snel kneden tot een soepel deeg. Vorm het tot een dikke worst en verpak het in huishoudfolie. Ca. 1 uur in de koelkast leggen.

Stap 2

Snijd het deeg in ovale plakken en bekleed hiermee de springvorm met een opstaande rand van ca. 3 cm. Je moet het deeg met je vingers aan elkaar drukken zodat het 1 geheel wordt. Dan ca. 1 uur in de diepvriezer zetten.

Stap 3

Oven voorverwarmen op 180 °C. Deeg uit diepvriezer halen en bekleden met bakpapier. Steunvulling erin doen. Je gebruikt steunvulling om de bodem alvast een beetje gaar te bakken en niet te laten rijzen. Als steunvulling kun je gedroogde witte of bruinen bonen gebruiken. Je kunt het daarna gewoon bewaren en een volgende keer weer opnieuw gebruiken.

Stap 4

Deegbodem ca. 15 minuten bakken totdat hij lichtbruin is. Uit de oven halen en iets laten afkoelen. Steunvulling verwijderen.

Stap 5

Intussen de vulling maken: hiervoor de korsten van boterhammen verwijderen. In keukenmachine brood fijnmalen. Suikerstroop maken van 50 gram suiker en 50 ml water. Aan de kook brengen en suiker laten oplossen. Dan boter smelten. In mengkom doen: gesmolten boter, 3 eetlepels suikerstroop, ahornsiroop, broodkruim, sinaasappelschil, geraspte appel, geraspte gemberwortel en de helft van de noten. Door elkaar roeren. Op de deegbodem schenken. Rest van pecannoten erover verdelen. In oven ca. 20 minuten bakken. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs en een glas Madeira.

Bron: Recept uit Jamie’s dinners  van Jamie Oliver, beetje aangepast.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Pecannotentaart met ahornsiroop en appel
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *