Voor het weekend

Thaise bavette met pittig-zure dressing

Gaat de barbecue aan dit weekend? Wat dacht je dan van deze Thaise biefstuk? We gebruiken geen gewone biefstuk (kan ook natuurlijk!), maar bavette. Maar wat is bavette ook alweer? Bavette is een steak met een stevige bite en wat meer vetmarkering. Dit recept is afkomstig uit het basisboek Thailand. Het origineel vinden wij iets te zuur, dus we hebben de suikerhoeveelheid verdubbeld. Het resultaat is niet te versmaden en smaakt echt Thais! In feite heel snel gemaakt, de meeste tijd ben je kwijt aan het marineren van het vlees. Maar daar wordt ie lekker mals van. Natuurlijk ook te bereiden met een grillpan of koekenpan. Aan jou de keus.

 

Wat is een bavette?

Bavette is de Franse term voor een soort steak (oftewel biefstuk) met een stevige bite en een volle intense smaak door de royaal aanwezige vetdooradering. Het is ook bekend als ‘flank steak’ in het Engels. Bavette is afkomstig van de buikspieren en heeft een grove lange ‘draad’, waardoor het wat minder mals overkomt.

Welke wijn bij Thaise bavette met pittige dressing?

Rioja Vina IlusionDe dressing smaakt lichtzuur en het vlees is heerlijk kruidig. Kies dan voor een elegant-frisse rode wijn. Denk aan een pinot noir uit Nieuw-Zeeland; kruidig, fris en zijdezacht. Of de sappige Viña Ilusión uit de Rioja  is een uitstekende keus.

 

 

 

Thaise bavette met pittig-zure dressing

Thaise bavette met pittig-zure dressing

Totaal: 45 minuten
Gegrilde bavette met een Thaise dressing. Kan zowel op de barbecue als in de koekenpan gemaakt worden.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel chilivlokken
  • versgemalen zwarte peper
  • 500 gram bavette slager
  • zout
  • 1 eetlepel olie
  • 12 blaadjes munt
  • blaadjes van ½ bosje koriander

dressing:

  • 2 theelepels rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 2 cm verse gember
  • 2 rode Spaanse pepers
  • 1 teentje knoflook
  • 2 limoenen
  • 2 eetlepels vissaus

Bereiding
 

  • Meng in een kommetje de koriander, gemberpoeder, kardemom, nootmuskaat, chilivlokken en zwarte peper door elkaar. Wrijf het vlees ermee in en laat het 30 minuten afgedekt staan.
  • Maak de dressing: breng in een steelpan 75 ml water aan de kook met de azijn en suiker. Kook tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Schil de gember. Verwijder pitjes en zaadlijsten uit de rode pepers. Hak de gember, rode pepers en knoflook fijn. Pers de limoenen uit. Meng de gember, peper, knoflook, limoensap en vissaus door het azijnmengsel.
  • Verhit de grillpan of koekenpan op hoog vuur (of steek de barbecue aan). Bestrooi het vlees met zout en bestrijk het met olie. Gril of bak het vlees in 7-8 minuten medium-rare, keer enkele malen. Leg het op een bord en laat het 5 minuten afgedekt rusten. Roer de dressing door het achtergebleven bakvet.
  • Snijd het vlees dwars op de draad in repen van 1 cm dik. Leg het op een platte schaal. Roer de munt- en korianderblaadjes door de dressing en verdeel deze over het vlees. Lekker met rijst en geroerbakte groenten.
Tip: Meer weten over het bereiden en bakken van biefstuk? Lees dit artikel.

Het Kookboek Basisboek Thailand

Een prettig Aziatisch kookboek, vergelijkbaar met het Basisboek Korea en Basisboek India. Hier vind je traditionele Thaise recepten met een moderne twist. Toegankelijk, met veel extra basisinformatie.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Cover Basisboek ThailandTitel Basisboek Thailand
Auteur : Tom Kime
Uitgever : Uitgeverij Gottmer/Becht
ISBN : 978 90 230 1538 3
Prijs : € 29,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept