Gaat de barbecue aan dit weekend? Wat dacht je dan van deze Thaise biefstuk? We gebruiken geen gewone biefstuk (kan ook natuurlijk!), maar bavette. Maar wat is bavette ook alweer? Bavette is een steak met een stevige bite en wat meer vetmarkering. Dit recept is afkomstig uit het basisboek Thailand. Het origineel vinden wij iets te zuur, dus we hebben de suikerhoeveelheid verdubbeld. Het resultaat is niet te versmaden en smaakt echt Thais! In feite heel snel gemaakt, de meeste tijd ben je kwijt aan het marineren van het vlees. Maar daar wordt ie lekker mals van. Natuurlijk ook te bereiden met een grillpan of koekenpan. Aan jou de keus.
Wat is een bavette?
Bavette is de Franse term voor een soort steak (oftewel biefstuk) met een stevige bite en een volle intense smaak door de royaal aanwezige vetdooradering. Het is ook bekend als ‘flank steak’ in het Engels. Bavette is afkomstig van de buikspieren en heeft een grove lange ‘draad’, waardoor het wat minder mals overkomt.
Welke wijn bij Thaise bavette met pittige dressing?
De dressing smaakt lichtzuur en het vlees is heerlijk kruidig. Kies dan voor een elegant-frisse rode wijn. Denk aan een pinot noir uit Nieuw-Zeeland; kruidig, fris en zijdezacht. Of de sappige Viña Ilusión uit de Rioja is een uitstekende keus.
Thaise bavette met pittig-zure dressing
Ingredienten
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel gemalen kardemom
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- ½ theelepel chilivlokken
- versgemalen zwarte peper
- 500 gram bavette slager
- zout
- 1 eetlepel olie
- 12 blaadjes munt
- blaadjes van ½ bosje koriander
dressing:
- 2 theelepels rijstazijn
- 2 theelepels suiker
- 2 cm verse gember
- 2 rode Spaanse pepers
- 1 teentje knoflook
- 2 limoenen
- 2 eetlepels vissaus
Bereiding
- Meng in een kommetje de koriander, gemberpoeder, kardemom, nootmuskaat, chilivlokken en zwarte peper door elkaar. Wrijf het vlees ermee in en laat het 30 minuten afgedekt staan.
- Maak de dressing: breng in een steelpan 75 ml water aan de kook met de azijn en suiker. Kook tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Schil de gember. Verwijder pitjes en zaadlijsten uit de rode pepers. Hak de gember, rode pepers en knoflook fijn. Pers de limoenen uit. Meng de gember, peper, knoflook, limoensap en vissaus door het azijnmengsel.
- Verhit de grillpan of koekenpan op hoog vuur (of steek de barbecue aan). Bestrooi het vlees met zout en bestrijk het met olie. Gril of bak het vlees in 7-8 minuten medium-rare, keer enkele malen. Leg het op een bord en laat het 5 minuten afgedekt rusten. Roer de dressing door het achtergebleven bakvet.
- Snijd het vlees dwars op de draad in repen van 1 cm dik. Leg het op een platte schaal. Roer de munt- en korianderblaadjes door de dressing en verdeel deze over het vlees. Lekker met rijst en geroerbakte groenten.
Hoe bavette bereiden op de BBQ?
Bij Albert Heijn ligt er bavette in de koeling met een gewicht van 700 gram. Dat is lekker makkelijk. Je kunt hem bereiden op de barbecue. En dat doe je zo:
Steek de barbecue aan. Dep het vlees droog met keukenpapier. Smeer in met ca. 3 eetlepels olijfolie. Gril 5 à 6 minuten op de barbecue tot het een kerntemperatuur heeft van 52 – 54 C. (=medium rare). Keer halverwege. Neem van de barbecue, laat 5 tot 10 minuten rusten onder alumiumfolie. Serveer. Ook lekker met chimichurri ipv deze Thaise dressing.
Het Kookboek Basisboek Thailand
Een prettig Aziatisch kookboek, vergelijkbaar met het Basisboek Korea en Basisboek India. Hier vind je traditionele Thaise recepten met een moderne twist. Toegankelijk, met veel extra basisinformatie.
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Titel : Basisboek Thailand
Auteur : Tom Kime
Uitgever : Uitgeverij Gottmer/Becht
ISBN : 978 90 230 1538 3
Prijs : € 29,99
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen