Makkelijke kerst

Bavette met geroosterde groenten en kalfsjus

Ben je op zoek naar een makkelijk te maken kerst-hoofdgerecht, dat ook nog eens overheerlijk is? Dan is dit bavette-recept van Simone Michielen een echte aanrader!

Portret Masterchef Simone Michielen
Portret Masterchef Simone Michielen

Simone: ‘Koken met kerst, het is bijna een synoniem voor stress. Dat is jammer, dus ik deel graag mijn bavette-recept dat zeker gaat lukken en waarmee je gemakkelijk een mooi gerecht op tafel zet.

 

‘Een echt heerlijk kerstgerecht’, zo luidde ook het commentaar van het proefpanel van I Love Food & Wine. Maar misschien vind je bavette wat aan de stevige kant. Vervang het gerust door een stukje supermals ossenhaas. Misschien wat duurder, maar met de kerst kan het niet luxe genoeg zijn, toch?

 

Wat is een bavette?

Bavette is de Franse term voor een soort steak (oftewel biefstuk) met een stevige bite en een volle intense smaak door de royaal aanwezige vetdooradering. Het is ook bekend als ‘flank steak’ in het Engels. Bavette is afkomstig van de buikspieren en heeft een grove lange ‘draad’, waardoor het wat minder mals overkomt.

 

Welke wijn bij bavette met geroosterde groenten en kalfsjus?

Grenache van Gallica Wines 2019Dit smaakvolle rundvlees met romige knolselderijpuree en zoetige geroosterde groenten vraagt om een krachtige rode wijn. In eerste instantie combineerde ik dit gerecht met een Cabernet Sauvignon uit Australië van Vasse Felix. Geen slechte keus, maar toch net iets te powerful. Er kwam nog een andere wijn op tafel: de Gallica grenache uit Sonoma Valley. Dat bleek een fantastische combi. Voldoende kracht, rijpe fruitaroma’s en fluweelzachte tannines sluiten perfect aan. Andere opties? Chateauneuf-du-pape of Crozes Hermitage zal zeker ook een goede match worden.

Bavette met kalfsjus

Bavette met geroosterde groenten en kalfsjus

Totaal: 35 minuten
Makkelijk te maken en superlekker kerst hoofdgerecht met geroosterde groenten, knolselderijpuree en romige kalfsjus. Staat in 35 minuten op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 preien het witte deel
  • 4 wortelen ca. 300 gram
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeezout
  • 500 gram bavette aan een stuk
  • 100 gram koude roomboter
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 potje kalfsfond 200 ml

Knolselderijpuree

  • 1 selderijknol
  • 100 ml melk
  • 3 eetlepels slagroom
  • versgemalen peper

Dressing:

  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • zout en peper

Extra nodig

  • staafmixer, aluminiumfolie

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 ℃. Snijd de wortelen en prei overlangs doormidden. Doe een beetje olijfolie in een ovenschaal en haal de prei en wortelen er voorzichtig doorheen. Bestrooi met wat zeezout. Rooster de groenten in ca. 20 minuten gaar en een beetje bruin. Zet de oven uit. Houd warm tot opdienen.
  • Maak intussen de knolselderijpuree. Snijd de knolselderij eerst in plakjes, verwijder de schil en snijd in stukjes. Kook de knolselderij in water met de melk in ca. 15 minuten gaar. Giet af. Voeg de slagroom toe en pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak intussen de dressing. Rasp de schil van de sinaasappel en pers 1 helft uit. Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn en een eetlepel sinaasappelsap. Breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi zout en gemalen peper op de bavette. Verhit 50 gram boter in een koekenpan. Bak het vlees, afhankelijk van de dikte,  3-5 minuten aan elke kant. (Zie ook het artikel BIEFSTUK BAKKEN.) Neem uit de pan. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat minimaal 10 minuten rusten. (Om het vlees warm te houden, leg het in een oven van 50 °C.)
  • Bak de sjalotjes in het achtergebleven braadvet in de koekenpan. Voeg de kalfsfond toe aan en kook de saus ca. 5 minuten in.
  • Snijd de rest van de boter (50 gram) in blokjes. Klop de koude boter van het vuur af door de saus. Snijd het vlees in gelijke  plakken, dwars op de spier.
  • Leg de prei en wortel op 4 borden met de gesneden kant naar boven. Sprenkel de dressing erover en strooi er de sinaasappelschil over.