Voor het weekend

Aardbeien tiramisu van Liesbeth

Ze zijn er nog verse Hollandse aardbeien! Heerlijk op een beschuit of in de yoghurt. Maar nog lekkerder als je er deze aardbeien tiramisu van maakt. Dit recept is geschreven door mijn vriendin Liesbeth Gerritsen. Ik ken haar al vanaf mijn studietijd. Samen volgden we de opleiding voor diëtist. En allebei werkten we op de culinaire redactie van TIP Culinair. Op de achtergrond zet ze zich ook in voor I Love Food & Wine, en test ze regelmatig recepten voor mij uit. Vanaf vandaag schrijft ze ook recepten, allemaal afkomstig zijn uit haar favorietenmap.

Liesbeth: ‘Dit toetje maak ik al jaren bij feestelijke gelegenheden, ook voor grote groepen. Het is altijd een voltreffer en ik heb al heel veel mensen blij kunnen maken met het recept. Je kunt het tiramisu noemen of een trifle. Door de cantuccini-koekjes heeft het net wat meer beet dan de klassieke tiramisu met alleen lange vingers’.

 

Welke wijn bij aardbeien tiramisu?

Deze tiramisu is romig, niet al te zoet en zomers. Wil je hier een dessertwijn bij schenken, kies dan voor een Brachetto d’aqui of een Moscato d’asti. Allebei afkomstig uit Piemonte (Italië), en lekker licht door het lage percentage alcohol. Bovendien tintelend fris en niet al te zoet. Past al seen huis.

Italian traditional dessert tiramisu with strawberries. One piece of cake on a plate closeup, whole cake and strawberry juice backside, fork and knife, rose and grey concrete background

Aardbeien tiramisu met cantuccini

Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 2 uur
Romige zomerse tiramisu met zomerkoninkjes. Anders dan anders doordat een deel van de lange vingers zijn vervangen door cantuccini.
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram aardbeien
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 5 eetlepels aardbeienjam*
  • rasp van 1 citroen of limoen
  • 100 gram lange vingers ca. 15 stuks, afhankelijk van schaal
  • 3 eetlepels cream sherry of sinaasappellikeur
  • 100 gram cantuccini grof verkruimeld
  • witte minischuimpjes voor garnering

Extra nodig

  • (glazen) schaal 15 x 20 cm of 17x 25 cm, handmixer

Bereiding
 

  • Maak de aardbeien schoon en snijd de kroontjes eruit. Snijd de ene helft in stukjes en de andere helft in plakjes.
  • Klop met een mixer de slagroom met de suiker stijf. Klop de mascarpone erdoor tot een glad mengsel ontstaat. Schep de aardbeienjam en het citroenrasp door het mascarponemengsel.
  • Verkruimel de cantuccini (stop ze in een plastic zak en maak de koekjes klein met behulp van een deegroller). Beleg de bodem van de schaal met de lange vingers. Besprenkel met de sherry of likeur. Verdeel hier achtereenvolgens over: de helft van het mascarponemengsel, de stukjes aardbei en de cantuccini, de rest van het mascarponemengsel en de plakjes aardbei.
  • Zet de aardbeien tiramisu minimaal ca. 2 uur in de koelkast om te laten opstijven. Garneer met minischuimpjes.

Notities

* Ik gebruikte aardbeien vruchtenspread van St. Dalfour. Die is overheerlijk en een tikkeltje minder zoet

Je kunt ook zelf witte schuimpjes maken. Niet moeilijk. Kijk hiervoor naar dit recept van AH.