Borrelhapje

Empanadas met gehakt en chorizo

Empanadas zijn maanvormige, knapperige deeghapjes gevuld met een vulling van vlees, vis of groenten. In feite streetfood overgewaaid uit Zuid-Amerika, maar ook als Spaanse tapa populair. Zelf deeg maken voor een empanada is kinderlijk eenvoudig. Kwestie van bloem, koude boter en koud water. Dan een uurtje laten rusten en klaas is Kees. Wil je sneller klaar zijn, kies dan voor kant-en-klare plakjes bladerdeeg of plakjes voor hartige taart. Ook lekker, maar niet iets minder stevig. Heerlijk als borrelhap voor Oud & Nieuw of op de buffettafel. Maar geschikt als hoofdgerecht in combinatie met een salade.

Welke wijn bij empanadas met gehakt en chorizo?

Bij een Spaanse tapa past een Spaanse wijn. Deze empanadas smaken krokant en lekker stevig. Een heerlijke tapa die voortreffelijk smaakt bij een Spaanse bubbel (Cava). Ook een Spaanse kruidige rosé is een goede keus. Liever rood? Kies voor een kruidige Rioja Crianza, die is niet te zwaar. In combinatie met deze empanada wordt de wijn extra fruitig en speels.  Door de pittige vleesvulling komt de wijn helemaal in balans.

12 stuks1 uur

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalotje, zeer fijngesnipperd
  • 250 g half om half gehakt
  • 25 gram gesneden chorizo-worst, in stukjes
  • 1 klein ei, losgeklopt
  • 30 gram geraspte Manchego-kaas
  • 10 groene olijven gevuld met ansjovis, in vieren (Merza)
  • zout, versgemalen peper
  • deeg
  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude margarine
  • 1 eidooier
  • Extra: bakplaat, bakpapier

Stap 1

Verhit in kleine koekenpan de olijfolie en bak het sjalotje ca. 1 minuut. Doe in een kom: gehakt, sjalot, stukjes chorizo, losgeklopte ei, kaas en olijven. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Boven kom bloem zeven en snufje zout erdoor mengen. Koude boter met twee messen door bloem snijden. Voeg 5 eetlepels koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 1 uur rusten in de koelkast.

Stap 3

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Deeg uit koelkast nemen en goed doorkneden. Bestuif de aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller tot een lap van 2 à 3 mm. Maak met behulp van een kommetje of uitsteekvorm (voor empanada) 12 deegrondjes van ca. 10 cm doorsnede. Schep 1 eetlepel gehaktmengsel op elk deegrondje. Bestrijk de randen met water en vouw het deeg over de vulling tot een half maantje (=empanada). Druk de randen dicht met een vork.* Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de empanadas. Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk hiermee de bovenkant van de empanadas. Bak in de oven in ca. 20 minuten gaar en bruin. Serveer warm of op kamertemperatuur. Lekker met Thaise chilisaus of tomatenketchup.

* Er zijn ook speciale vormpjes in de handel om mooie empanadas mee te maken. Te koop bij kookwinkels.

Tip: Wil je meer weten over de Mexicaanse keuken en verschillende Mexicaanse gerechten? Lees hier verder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *