Voor het weekend

Perfecte tiramisu

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Het lijkt zo eenvoudig, tiramisu maken. Maar om het echt super te hebben, vergt toch wat ‘onderzoek’. De lekkerste tiramisu heb ik ooit geproefd in een visrestaurant in Puglia. Die versie wilde ik evenaren. En dat is gelukt! De meeste recepten gaan uit van eidooiers, eiwit en mascarpone. Maar toevoeging van stijfgeslagen slagroom maakt ‘m subliem.

Tiramisu is een Italiaanse klassieker. Een topdessert dat bijna iedereen lust. Vooral onweerstaanbaar voor iedereen die houdt van zacht, romig met een tikkeltje koffie en chocolade. Maar let op: NIET bestuiven met cacaopoeder, maar met geraspte, bittere chocolade!

Welke wijn bij perfecte Tiramisu?

Deze tiramisu smaakt luchtig en romig met op de achtergrond de koffiesmaak. Hier passen diverse zoete dessertwijnen bij waarin soms ook aroma’s van koffie en noten te ontdekken zijn; denk aan Malmsey Madeira, Tawny port, Vin Santo of PX-sherry. Maar ook een Sauternes of Tokji Aszú combineert goed, want die sluit goed aan op het romige element.

Traditional Italian dessert tiramisu in a glass backing form on light background, top view
Perfecte Tiramisu
Voorbereiding: 25 min
Bereiding: 3 uur
‘Tira mi su’ betekent ‘pep me op’  en dat gebeurt wanneer je de crème ook nog iets lift met cognac. Bovendien supereenvoudig om te maken.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 3 sterke espresso à 50 ml
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 pak lange vingers (ca. 24 stuks) afhankelijk van je schaal
  • 30 gram bittere chocolade gemalen in keukenmachine

Extra nodig

  • mixer, schaal (inhoud 1 ½ liter) of springvorm ø 18cm, espressomachine

Bereiding
 

  • Begin met het zetten van de espresso’s. Meng met de cognac. Schenk over in een beker of hoog kopje. Zet apart.
  • Eieren splitsen. (Klop eerst het eiwit, en daarna de dooiers dan hoef je de gardes niet schoon te maken.) Klop één eiwit met 1 eetlepel suiker met de mixer stijf.
  • Daarna in een andere kom de twee eidooiers met de rest van suiker in ca. 5 minuten tot een crème kloppen. Meng met de mixer de mascarpone erdoor tot het een glad mengsel wordt.
  • Klop in een derde kom de slagroom met de vanillesuiker stijf. Roer eidooier-crème en stijfgeslagen eiwit erdoor. Zorgvuldig omscheppen zodat er geen lucht verloren gaat.
  • Dompel de lange vingers een voor een even onder in de espresso en bedek dan de bodem van de schaal. Schep helft van mascarponemengsel erop en strijk uit. Bestrooi met de helft van de geraspte chocolade. Vervolgens op dezelfde manier nog een laag lange vingers en dan de rest van het mascarponemengsel. Zet de schaal minstens 3 uur in de koelkast, waardoor de crème opstijft en de lange vingers het vocht kunnen opnemen.
  • Vlak voor het serveren bestrooien met de rest van de geraspte chocolade.

Slagroom kloppen met handmixer!

Handmixer WestmarkDe mooiste stijfgeslagen slagroom krijg je als een echte handmixer gebruikt. Waarom hoor ik je denken? Op de een of andere manier wordt de slagroom veel stabieler, fluwelig dik en soft. Ook als je hem daarna in de koelkast zet, blijft hij dagenlang mooi stijf zonder dat het vocht los laat. Bovendien hou je veel meer zicht tijdens het draaien op het eindresultaat. Een hoeveelheid van 250 ml slagroom draai je in één minuut mooi stijf. Zelf heb ik er eentje van Tupperware (bestaat niet meer!). Maar deze van Westmark zal zeker ook voldoen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept