Voor het weekend

Perfecte tiramisu

Het lijkt zo eenvoudig, tiramisu maken. Maar om het echt super te hebben, vergt toch wat ‘onderzoek’. De lekkerste tiramisu heb ik ooit geproefd in een visrestaurant in Puglia. Die versie wilde ik evenaren. En dat is gelukt! De meeste recepten gaan uit van eidooiers, eiwit en mascarpone. Maar toevoeging van stijfgeslagen slagroom maakt ‘m subliem.

Tiramisu is een Italiaanse klassieker. Een topdessert dat bijna iedereen lust. Vooral onweerstaanbaar voor iedereen die houdt van zacht, romig met een tikkeltje koffie en chocolade. Maar let op: NIET bestuiven met cacaopoeder, maar met geraspte, bittere chocolade!

Hoe lang van te voren tiramisu maken?

Tiramisù betekent letterlijk ‘trek me op’. In het Italiaans bedoel je dan zoiets als  ‘opkikker’, of ‘beur mij op’. De stad Treviso claimt het toetje te hebben uitgevonden, maar daar klopt helemaal niets van. Het is een relatief modern dessert, waarvan het recept pas sinds 1980 in kookboeken voorkomt. De oorsprong is onduidelijk. Maar even terug naar de vraag: hoe lang van te voren kun je tiramisu maken? Dat kan best een paar dagen van tevoren. Hoe langer het staat hoe beter de smaken intrekken. Zet de schaal wel in de koelkast. En bestrooi eventueel licht met cacao. Pas op het moment van serveren rasp je er nog pure chocolade overheen, zowel voor smaak als uiterlijk.

Welke wijn bij perfecte Tiramisu?

Deze tiramisu smaakt luchtig en romig met op de achtergrond de koffiesmaak. Hier passen diverse zoete dessertwijnen bij waarin soms ook aroma’s van koffie en noten te ontdekken zijn; denk aan Malmsey Madeira, Tawny port, Vin Santo of PX-sherry. Maar ook een Sauternes of Tokji Aszú combineert goed, want die sluit goed aan op het romige element.

Tiramisu; het traditionele dessert van Italië

Perfecte Tiramisu

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 3 uur
‘Tira mi su’ betekent ‘pep me op’  en dat gebeurt wanneer je de crème ook nog iets lift met cognac. Bovendien supereenvoudig om te maken.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 3 sterke espresso à 50 ml
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 pak lange vingers (ca. 24 stuks) afhankelijk van je schaal
  • 30 gram bittere chocolade gemalen in keukenmachine

Extra nodig

  • mixer, schaal (inhoud 1 ½ liter) of springvorm ø 18cm, espressomachine

Bereiding
 

  • Begin met het zetten van de espresso’s. Meng met de cognac. Schenk over in een beker of hoog kopje. Zet apart.
  • Eieren splitsen. (Klop eerst het eiwit, en daarna de dooiers dan hoef je de gardes niet schoon te maken.) Klop één eiwit met 1 eetlepel suiker met de mixer stijf. (Het andere eiwit wordt niet gebruikt.)
  • Daarna in een andere kom de twee eidooiers met de rest van suiker in ca. 5 minuten tot een crème kloppen. Meng met de mixer de mascarpone erdoor tot het een glad mengsel wordt.
  • Klop in een derde kom de slagroom met de vanillesuiker stijf. Roer eidooier-crème en stijfgeslagen eiwit erdoor. Zorgvuldig omscheppen zodat er geen lucht verloren gaat.
  • Dompel de lange vingers een voor een even onder in de espresso en bedek dan de bodem van de schaal. Schep helft van mascarponemengsel erop en strijk uit. Bestrooi met de helft van de geraspte chocolade. Vervolgens op dezelfde manier nog een laag lange vingers en dan de rest van het mascarponemengsel. Zet de schaal minstens 3 uur in de koelkast, waardoor de crème opstijft en de lange vingers het vocht kunnen opnemen.
  • Vlak voor het serveren bestrooien met de rest van de geraspte chocolade.

Perfect slagroom stijf kloppen met handmixer zonder stroom!

Handmixer WestmarkDe mooiste stijfgeslagen slagroom krijg je als een echte HANDmixer gebruikt. Geen elektrische, maar eentje die je met de hand rondraait. Waarom hoor ik je denken? Op de een of andere manier wordt de slagroom dan veel stabieler, fluwelig dik en soft. Ook als je hem daarna in de koelkast zet, blijft hij dagenlang mooi stijf zonder dat het vocht los laat. Bovendien hou je veel meer zicht tijdens het draaien op het eindresultaat. Een hoeveelheid van 250 ml slagroom draai je in één minuut mooi stijf. Zelf heb ik er eentje van Tupperware, hier te bestellen via Bol.comEcht een eye-opener!

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book