Meatless Monday

Banana bread met pecannoten

Banana bread oftewel bananenbrood; dat klinkt altijd heel aantrekkelijk. Zeker omdat het de perfecte manier is om overrijpe bananen te verwerken. Toch valt het niet mee om een echt goed recept voor banana bread te vinden. Al vele malen heb ik op het punt gestaan om een recept te publiceren, maar steeds was ik niet helemaal tevreden. De ene keer te ‘nat’, dan te saai, te compact, of niet zoet genoeg. Tot dit recept uit het kookboekje ‘Banana bread, de 33 allerlekkerste recepten’ van de Franse Christelle Huet-Gomez. Een versie met pecannoot. Hij houdt het midden tussen brood en cake; heerlijk luchtig, niet al te zoet, banaan aanwezig maar niet té en een goede bite van de noten. Aanrader dus!

Oorspronkelijk komt bananenbrood uit de Verenigde Staten. In de jaren dertig, tijdens de financiële crisis, was verspilling van eten not done. Overrijpe bananen werden gebruikt om cake van te maken. Sinds die tijd is ‘banana bread’ ook favoriet aan deze kant van de Atlantische Oceaan.

Wat doet schrijfter Christelle anders?

Zij gebruikt (in plaats van bakpoeder)  instant gist en ‘baking soda’. Baking soda (niet hetzelfde als bakpoeder!) werkt met name goed als er in recepten ook kwark en/of yoghurt wordt toegevoegd, omdat baking soda goed reageert op de zuurgraad. Het vult de werking van de gist aan, zoals in dit recept.

12 plakken20 minuten + 55 minuten baktijd

Ingrediënten

 • 3 (over)rijpe bananen
 • 125 gram pecannoten
 • 2 eieren
 • 100 gram licht basterdsuiker
 • 80 ml walnotenolie
 • 210 gram bloem, gezeefd
 • 2 theelepels instant gist
 • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
 • 1 theelepel kaneel
 • ¼ theelepel zout
 • 150 gram volle kwark
 • Extra: mixer, cakevorm (inhoud 1 liter) ingevet

Stap 1

Zet alle ingrediënten afgewogen klaar. Prak 2 bananen met een vork fijn. Snijd de overgebleven banaan in stukjes. Rooster de noten in een droge koekenpan in ca. 5 minuten lichtbruin. Laat afkoelen en hak in stukjes.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop in een kom, met een mixer op de hoogste stand, de eieren met de basterdsuiker ca. 2 minuten tot een romig mengsel. Giet de walnotenolie er geleidelijk bij. Voeg onder voortdurend kloppen de geprakte bananen toe.

Stap 3

Meng met een houtenlepel in een andere kom de bloem, gist, baking soda, kaneelpoeder en zout door elkaar. Roer dit droge mengsel door het bananenmengsel. Voeg toe: stukjes banaan en kwark. Meng door elkaar. Schep de gehakte noten erdoor. Schep het beslag in de ingevette cakevorm.

Stap 4

Bak het bananenbrood in ca. 45 tot 60 minuten goudbruin in de oven. Test de gaarheid met een stalen bbq-spiesje of satéprikker en prik in het midden van het bananenbrood. Zit er geen deeg meer aan de prikker dan is hij gaar. Laat het bananenbrood afkoelen tot lauwwarm voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer er eventueel ahornsiroop bij.

 

Bestellen kun je hier:

cover banana bread Titel : Bananabread
Auteur : Christelle Huet-Gomez
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1530 7
Prijs : € 10,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.