Voor het weekend

Snelle appelcake met yoghurt

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Zo snel en simpel heb je nog nooit een appelcake gebakken! Je hebt zelfs geen mixer nodig! Deze frisse appelcake kreeg zoveel enthousiaste reacties op mijn social media, dat ik niets anders kon doen dan het recept te plaatsen. Dus op speciaal verzoek van diverse lezers van I Love Food & Wine; frisse appelcake met yoghurt. 

Deze appelcake is afkomstig uit het kookboek ‘Rutger Bakt’ met 100 van zijn allerbeste recepten. Schrijver Rutger van den Broek zegt hierover:

Het maken van deze cake is echt een eitje! 

En inderdaad, deze cake is supersnel klaar, maar smaakt wel wat compacter dan een klassieke appelcake. In plaats van abrikozenjam kies ik voor gemberjam. Dat maakt deze taart net wat interessanter. En nog een extra tip: om de appel in partjes te snijden, gebruik ik altijd de zogenaamde appel-partjessnijder. Hiermee verwijder je, in één handeling, het klokhuis en verdeel je appel in mooie gelijke partjes. Echt IDEAAL!

815 minuten + 50 minuten oventijd

Ingrediënten

  • droge ingrediënten
  • 135 gram bloem, gezeefd
  • 30 gram amandelmeel
  • 1 ½ theelepel bakpoeder, gezeefd
  • ¼ theelepel zout
  • 135 gram suiker
  • ½ theelepel kaneelpoeder

 

  • natte ingrediënten
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 125 ml volle yoghurt
  • 3 eieren, losgeklopt
  • Rasp van ½ citroen

 

  • verder nodig:
  • boter of olie om in te vetten
  • 2 appels, in partjes van ½ cm (Elstar of Jonagold)
  • sap van ½ citroen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 75 gram gemberjam (of andere jam naar keuze)
  • Extra: springvorm ɸ 20 cm, bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Stap 2

Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door elkaar. Doe hier de natte ingrediënten bij en roer alles door tot het goed gemengd is. Giet het beslag in de springvorm.

Stap 3

Meng de appelpartjes met het citroensap, de suiker en de kaneel. Rangschik de partjes in een mooi patroon op het beslag. Bak de taart in ca. 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en die er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dn is de cake gaar. Laat de cake iets afkoelen en verwijder de rand van de springvorm.

Stap 4

Verwarm de gemberjam in een pannetje en roer deze los. Bestrijk de cake met een kwastje met de warme jam.

Het kookboek

Duimendik kookboek met 100 fantastische recepten van Rutger van den Broek, winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt. Dit is zijn negende bakboek. Maar niet alleen gevuld met zoete taarten en koekjes, maar ook met hartige gerechten als flammkuchen, empanada’s en diverse broden. Binnenkort komt ook zijn recept zijn onvolprezen kerststol online in het KERST E-book van I Love Food & Wine. Stay tuned!

Bestellen kun je hier:

Cover Rutger Bakt Titel : Rutger bakt
Auteur : Rutger van den Broek
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 885 791 3
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *