Meatless Monday

Pasta met aubergine-tomatensaus

Vandaag, op Meatless Monday, deze heerlijke vegetarische pasta ‘Pasta met aubergine-tomatensaus en gebakken ricottaballetjes’, afkomstig uit het kookboek Cucina Verde. Qua ingrediënten lijkt het op het Sicilicaanse gerecht: namelijk Pasta alla Norma. De twee schrijfsters vertellen het volgende over hun gerecht; “Italianen houden hun pasta graag simpel, maar wij vinden het leuk om er speelse dingetjes aan toe te voegen, zoals hier de kaasballetjes. De aubergine wordt apart gebakken, zodat ze nog meer smaak geeft aan de saus.” 

En inderdaad het gerecht is heerlijk, boordevol  pure smaken. Je proeft aubergine, basilicum en een duidelijke citroensmaak in de ricottaballetjes. Bovendien zo op tafel: in 20 minuten ben je ready. Wat ons betreft: voor herhaling vatbaar. 

Welke wijn bij Pasta met aubergine-tomatensaus?

Bij dit gerecht past zowel rosé als een niet te zware rode wijn. Bijvoorbeeld een kruidige rosé met voldoende body. Of een volle elegante rode wijn uit Sicilië: Nero d’Avola van Parva Res (Ad Bibendum) of van Chiaramonte is ook een uitstekende keus. Een sappig glas met wat aardse tonen die mooi aansluiten bij de aubergine.

2 personenca. 20 minuten

 Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper, ontpit en fijngehakt
  • 1 blik tomaatstukjes (400 ml)
  • 1 theelepel oregano
  • zout, peper
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 125 gram penne
  • 25 gram pijnboompitten
  • 100 gram ricotta
  • 50 gram bloem
  • 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 10 zwarte olijven, gehalveerd
  • 1 doosje verse basilicum

stap 1

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan en bak de sjalot ca. 4 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Bak de rode peper 1 minuut mee. Voeg de tomaten toe en kruid de saus met oregano, zout en peper. Laat ca. 15 minuten zachtjes koken.

stap 2

Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan. Bak de aubergineblokjes in ca. 10 minuten gaar. Schep af en toe om. Kook de penne in ruim water met zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

stap 3

Hak of maal de pijnboompitten fijn. Vermeng de ricotta met de bloem, Parmezaanse kaas, citroenschil en gemalen pijnboompitten. Breng op smaak met zout en peper. Vorm 16 balletjes van dit mengsel en druk ze een beetje plat. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ricottaballetjes in ca. 5 minuten aan beide kanten goudbruin.

stap 4

Schep de tomatensaus, penne en olijven door de aubergineblokjes. Breng zonodig op smaak met zout en peper. Verdeel de ricottaballetjes en basilicumblaadjes erover.

Fotocredit: Heikke Verdurme

 

Kookboek Cucina Verde

cover Cucina VerdeIn dit kookboek combineren de Belgische kookboekenschrijfsters Kristin Leybaert en Miki Duerinck  de pure Italiaanse keuken met hun liefde voor groenten. Door de creativiteit van deze twee veggie-auteurs ontstaan er nieuwe gerechten die snel, gezond, maar bovenal DELIZIOSI zijn.  Mooi boek met prachtige foto’s, boordevol creatieve gerechten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelCucina Verde
Auteur: Kristin Leybaert & Mini Duerinck
Uitgever: WPG Uitgevers België
ISBN: 978 90 223 3367 9
Prijs
: € 24,99

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Benieuwd naar meer recepten met bijpassende wijnsuggesties uit dit Italiaanse kookboek? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *