Ze zijn er weer: verse tuinbonen! Heel lang was dit de groente die ik echt verafschuwde. Maar als je ze dubbel dopt, dan worden ze verfijnd. Een eye-opener. Zeker als je tuinbonen dan combineert met die mooie topproducten van Nederlandse bodem als witte asperges en Hollandse garnalen, en het recept oppept met een homemade kruidenboter van kervel (maar basilicum of dragon is óók heel lekker). Wow, wat een prachtig Hollands feestmaal van asperges met tuinbonen heb je dan op tafel.
Hoe tuinbonen dubbel doppen?
Tuinbonen dubbel doppen; echt heel lekker. Het is helemaal niet moeilijk om te doen. Je bent er misschien wel wat langer mee bezig, maar de moeite meer dan waard. Zie hier een instructie-video van Puur Gezond. Dat weet je meteen hoe je dat doet.
Welke wijn bij asperges met tuinbonen en garnalen?
Tja, bij zo’n prachtig Hollands feestmaal van asperges met tuinbonen hoort een verfrissende Hollandse witte wijn. Mijn advies: probeer eens de riesling van de Limburgse Apostelhoeve. Maar ook een Oostenrijkse Grüner Veltliner is een aanrader. Match made in heaven. Andere goede alternatieven zijn er ook. Lees mijn verhaal over ‘Welke wijn bij witte asperges’!
Asperges met tuinbonen en garnalen
Ingredienten
- 1 bosje kervel of basilicum of dragon, 40 gram
- 250 gram gezouten boter op kamertemperatuur
- 1 eetlepel roze peperbessen
- 2 kg verse tuinbonen of 450 gram diepvries tuinbonen
- zout
- versgemalen peper
- 1,5 kg witte asperges
- 1 theelepel suiker
- 20 gram roomboter
- stukje foelie
- 250 gram Hollandse garnalen
- 50 gram veldsla
Bereiding
- Maak de kervelboter, bij voorkeur, een dag van tevoren. Hak de kervel grof. Draai de boter met de gehakte kervel en de roze peperbessen in de keukenmachine luchtig en romig. Rol de kruidenboter strak op in een stuk bakpapier en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Blancheer de tuinbonen 2 minuten in kokend water met zout. Spoel ze koud onder koud stromend water. Als je wilt kun je de tuinbonen nu dubbel doppen door ze voorzichtig uit hun vliesjes te drukken (dit kost wel wat meer tijd; ca. 30 minuten.)
- Maak de asperges schoon. Doe ze in een grote pan. Voeg suiker, roomboter, foelie en zout toe. Breng aan de kook. Kook de asperges 5 minuten. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte).
- Snijd de kervelboter in plakjes. Verwarm de tuinboontjes met 2 plakjes kervelboter kort. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de warme asperges over vier borden. Verdeel de rest van de kervelboter over de asperges. Schep de garnalen en tuinboontjes erbij en garneer met veldsla. Lekker met gekookte krieltjes.
Het kookboek Asperges
Handzaam klein kookboekje met 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Geschreven door de Nederlandse receptenschrijver Jessica Lek. Ze werkte in het verleden als chef-kok in o.a. restaurant Aan de Amstel en gaf leiding aan het lunchrestaurant Jacques Jour in Amsterdam. Jessica’s stijl is internationaal, creatief en uitgesproken, met veel aandacht voor verse producten.
Bestellen kun je hier:
Titel : Asperges
Auteur : Jessica Lek
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 209 4
Prijs : € 10,95, nu tweedehands € 8,40
Al eerder publiceerden we heerlijke aspergegerechten uit dit kookboekje: aspergesoep met hazelnootolie en asperges met ham en beurre noisette.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen