Voor het weekend

Asperges met tuinbonen, garnalen en kervelboter

Ze zijn er weer: verse tuinbonen! Heel lang was dit de groente die ik echt verafschuwde. Maar als je ze dubbel dopt, dan worden ze verfijnd. Een eye-opener. Zeker als je tuinbonen dan combineert met die mooie topproducten van Nederlandse bodem als witte asperges en Hollandse garnalen, en het recept oppept met een homemade kruidenboter van kervel (maar basilicum of dragon is óók heel lekker). Wow, wat een prachtig Hollands feestmaal heb je dan op tafel.

Welke wijn bij asperges met tuinbonen en garnalen?

Tja, bij zo’n prachtig Hollands feestmaal hoort een verfrissende Hollandse witte wijn. Mijn advies: probeer eens de riesling van de Limburgse Apostelhoeve. Maar ook een Oostenrijkse Grüner Veltliner is een aanrader. Match made in heaven. Andere goede alternatieven zijn er ook. Lees mijn verhaal over ‘Welke wijn bij witte asperges’!

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 1 bosje kervel (of basilicum of dragon), 40 gram
  • 250 gram gezouten boter, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel roze peperbessen
  • 2 kg verse tuinbonen of 450 gram diepvries tuinbonen
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1,5 kg witte asperges
  • 1 theelepel suiker
  • 20 gram roomboter
  • stukje foelie
  • 250 gram Hollandse garnalen
  • 50 gram veldsla

Stap 1

Maak de kervelboter, bij voorkeur, een dag van tevoren. Hak de kervel grof. Draai de boter met de gehakte kervel en de roze peperbessen in de keukenmachine luchtig en romig. Rol de kruidenboter strak op in een stuk bakpapier en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.

Stap 2

Blancheer de tuinbonen 2 minuten in kokend water met zout. Spoel ze koud onder koud stromend water. Als je wilt kun je de tuinbonen nu dubbel doppen door ze voorzichtig uit hun vliesjes te drukken (dit kost wel wat meer tijd; ca. 30 minuten.)

Stap 3

Maak de asperges schoon. Doe ze in een grote pan. Voeg suiker, roomboter, foelie en zout toe. Breng aan de kook. Kook de asperges 5 minuten. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte).

Stap 4

Snijd de kervelboter in plakjes. Verwarm de tuinboontjes met 2 plakjes kervelboter kort. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de warme asperges over vier borden. Verdeel de rest van de kervelboter over de asperges. Schep de garnalen en tuinboontjes erbij en garneer met veldsla. Lekker met gekookte krieltjes.

 

Het kookboek

Handzaam klein kookboekje met 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Geschreven door de Nederlandse receptenschrijver Jessica Lek. Ze werkte in het verleden als chef-kok in o.a. restaurant  Aan de Amstel en gaf leiding aan het lunchrestaurant Jacques Jour in Amsterdam. Jessica’s stijl is internationaal, creatief en uitgesproken, met veel aandacht voor verse producten.

Bestellen kun je hier:

cover aspergesTitel : Asperges
Auteur : Jessica Lek
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 209 4
Prijs : € 10,95

 

 

 

Al eerder publiceerden we heerlijke aspergegerechten uit dit kookboekje: aspergesoep met hazelnootolie en asperges met beenham.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *