Sappig en kruidig

Nero d’Avola

Bij de tagliatelle met spinazie en basilicum kiest I Love Food & Wine een sappige Siciliaan: Parva Res Nero d’Avola. Wist jij al dat het eiland Sicilië de meeste wijngaarden van heel Italië bezit? Kleine traditionele wijnboeren gaan er hand in hand met grote, hypermoderne wijnbedrijven.  Dat was niet altijd zo. Pas in 1773 lukte het Sicilië om aansluiting te vinden met de wijnmarkt door de ontdekking van de Marsala. Op  Sicilië kan het heel heet zijn. Sommige wijnstokken worden tot tegen het kookpunt opgewarmd door de wind uit Zuid-Afrika. Irrigatie is een noodzaak voor ruim de helft van de Siciliaanse wijngaarden. Meer landinwaarts is het koeler en in het noordoosten zijn de bergen zelfs vaak bedekt met een sneeuwlaag.

Mediterrane kruidigheid

Deze wijn heeft in de neus véél fruit, met name kersenfruit. Daarnaast een mediterrane kruidigheid. Dat komt terug in de mond. Hij is aanvankelijk heel soepel en rond maar heeft iets later iets stroefs in de mond.

Waarom bij de tagliatelle met spinazie en basilicum?

De wijn is rond en heeft veel sap. Dat past goed bij de frisse smaak van het gerecht met spinazie en basilicum. Toch heeft hij ook iets stroefs, met name in de afdronk. Dat geeft aansluiting met het stroeve mondgevoel dat spinazie en walnoten hebben.

Wat is daar ook lekker bij?

Deze wijn vindt ILFW op zichzelf al een toppertje!  Door het sap en de ronde tannines is hij bij heel veel gerechten inzetbaar. Pasta’s met allerlei sausjes, stoofpotjes, rauwe ham, belegen boerenkazen en veel meer!

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.