Profproever in Winelife

Getest: 66x Siciliaans rood

Vaste populaire rubriek in het wijntijdschrift  WineLife is de wijntest. Elk nummer proeft en oordeelt wijnschrijfster Magda van der Rijst een bepaald type wijn. Dit doet ze samen met een steeds wisselende gastproever. Voor de augustus/september editie kreeg ik de eer. Samen proefden we (blind!) 66 rode wijnen afkomstig van het eiland Sicilië. De beste 19 staan deze maand in WineLife! Mijn lieveling de nero d’avola van Firriato.

Sicilië is een schateiland. Alles is er. Zon, zee, sneeuw, kunst, cultuur, natuur, eten en natuurlijk… wijn. We proefden dus 66 flessen Siciliaans rood van dit prachtige mediterrane eiland. Gemaakt van de blauwe druivenrassen. Met name nero d’avola, maar ook de karakteristieke nerello mascalese en frappato. We selecteerden vooral op zuiverheid, lekkerheid, maar ook op Siciliaans temperament.

Doe maar een doos!

Een van mijn favorieten tijdens deze blindproeverij was de Chiaramonte rosso van het wijnhuis Firriato. Gemaakt van 100% nero d’avola. In WineLife staat het volgende:

Binnenwerk Profproever JolandeJOLANDE: ‘Prachtige, uitnodigende wijn. Wat zijn geur belooft, maakt hij helemaal waar. Rijp bosfruit, rode kers, mooie zuren en precies genoeg tannine voor de stevigheid. Ik krijg meteen zin in een steak met kruidenboter of varkensrollade met salie.’

Deze wijn kreeg twee rode glaasjes en  is te koop bij Italiaansewijnen.nl en gastrovino.nl .
Prijs: € 11,95.

 

 

Wat eten we bij nero d’avola?

Nero d’avola is sappig, kruidig met een aards accentje. Zo’n wijn is bij veel gerechten inzetbaar. Denk aan pasta met aubergine, pasta met spinazie en walnoten, lamscurry, gehaktbrood met parmaham of pasta bolognese.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Cover Wine Life 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *