Pleasure of Disznókő

8,5 pnt: Hongaars friszoet

Afgelopen najaar was ik op wijnreis in Hongarije. Georganiseerd door de Vereniging van Vinologen en met Hongarije-specialist Miranda Beems van Imperial Wijnkoperij als reisleidster. We bezochten de wijnregio’s Eger en Tokaji in het noordoosten van Hongarije. Onvergetelijke proeverijen bij o.a. St. Andrea, de familie Szepsy en Bolyki waren onderdeel van het programma. Het laatste bezoek van de reis was op wijndomein Disznókő. Hierover schreef ik een reisverslag voor de VVN. Een van mijn grote favorieten in de negen-flessen-tellende proeverij was de Tokaji Late Harvest. Ik beoordeelde hem met een 8,5!

Wijndomein Disznókő is een van de oudste wijndomeinen van Hongarije en was altijd in het bezit van verschillende adellijke families. Pas in 1992 wordt het overgenomen door de Franse verzekeringsgigant AXA Millésimes Group. Naast Disznókő bezitten ze ook andere wijndomeinen van wereldfaam zoals Château Pichon-Longueville en Château Suduiraut in Bordeaux, of het bekende Quinta do Noval in Porto.

Wijndomein Disznókő
Wijndomein Disznókő

Disznókő betekent letterlijk ‘de steen van de wilde beer’ en verwijst naar de typisch gevormde steen, die boven op de gelijknamige berg is te vinden.

Disznókő: voornamelijk zoet

Disznókő estate ligt in het zuidwesten, middenin de Tokaj-Heqyalja wijnregio. In totaal  bezitten ze 150 ha land, en hiervan is 104 ha wijngaard. De meeste wijngaarden liggen op 135 tot 220 meter boven de zeespiegel met een bodem die voornamelijk bestaat uit vulkanisch klei. Ze verbouwen 60% Furmint, 30% Hárslevelú, 9% Zéta en 1% Sárgamuskotály (=witte muscat). Ze produceren voornamelijk zoete wijn (ca. 200.000 flessen), maar ook nog 50.000 flessen droge witte wijn.

Werken met zwaartekracht

De winery bestaat uit 3 verdiepingen. De bovenste verdieping bestaat uit kantoren, op de middelste verdieping (tevens ground floor) komen de druiven binnen en vindt de persing en fermentatie plaats. Er wordt gewerkt op basis van zwaartekracht.  De stenen kelder, op de onderste verdieping ca. 10 meter onder de grond), staan de houten vaten op een constante temperatuur van 12 °C. Hier rijpt de wijn, verdeeld over zo’n 1000 vaten.

Proeverij bij Wijndomein Disznókő

Met edele rotting

We proeven 9 wijnen, waarvan 7 zoete varianten. Een van mijn favorieten is de Tokaji Late Harvest. Dit is een wijn die voor 90% gemaakt is van de Furmint-druif, hét druivenras voor de zoete Tokaji. Aangevuld met twee inheemse rassen: Zéta en Hárslevelű. De druiven worden eind oktober geplukt en zijn dan gedeeltelijk aangetast door edele rotting (botrytis).

Furmint met edele rotting

Dit zorgt voor een bijzondere smaaknuance in de wijn. Vervolgens vindt de fermentatie plaats op roestvrijstaal, en daarna rijpt de wijn nog 6 maanden in eiken vaten.

Resultaat: een mooi licht gouden kleur. Hij ruikt aanlokkelijk naar frisse abrikozen, nectarines, beetje sinaasappel en wat kruidigheid. De smaak is prachtig zoet-zuur met aroma’s van perzik en honing, niet te zwaar en met frisse zuren. Mooi bittertje in de afdronk. Uitstekende balans.

Wat eten we bij Tokaji Late Harvest?

De hoofdwijnmaker/general manager, Lásló Mészáros, adviseert: “Drink deze wijn als aperitief met kleine hapjes erbij als prosciutto, olijven, pâté op toast. Maar deze wijn doet ook goed in combinatie met lichte hoofdgerechten met vis of kip. Uiteraard past ie ook bij een fruitdessert (zomerse compote met hangop), maar dan niet te zoet en op basis van vruchten als perzik, mandarijnen of appel. Bijvoorbeeld de mandarijnentaart die morgen op de website komt. Of de appeltaart uit Galicië. Advies: drink ‘m niet te koud, maar op 11 – 13 °C. Dus op tijd uit de koelkast halen.

Mandarijnentaart uit Corsica
Mandarijnentaart uit Corsica

KLIK OP DE RODE LINKJES VOOR HET BIJPASSENDE RECEPT.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *