Ook zo’n fan van Italiaanse panna cotta? ‘We will die for it’, hier in huis! Ik houd van die romige zachte smeuïgheid. Voor de hand liggend is een combinatie met (rood) fruit. Maar koffie doet het ook heel goed, omdat koffie fantastisch samengaat met room, én de espressokaramel die over de bovenkant wordt gesprenkeld. Bovendien een heel makkelijk nagerecht om te maken!
Oorspronkelijk komt panna cotta uit Piemonte. Pas in de jaren 60 werd het officieel in een Italiaans kookboek opgenomen. En sindsdien staat het op de menukaart van vrijwel elk restaurant.
Welke wijn bij koffie panna cotta?
Deze panna cotta is heerlijk romig en heeft een zachte koffiesmaak. Het karamelsausje geeft een boost: lekker zoet, wat bitter en licht rokerig. Wij dronken er een PX sherry bij en dat was een match made in heaven! Andere mogelijkheid: een tawny port.
Koffie panna cotta met espressokaramel
Ingredienten
- 2 blaadjes gelatine
- 150 ml sterke espresso koffie
- 100 ml melk
- 50 gram suiker
- 200 ml slagroom
Karamelsaus
- 80 gram suiker
- 40 ml water 3 eetlepels
- 40 ml espresso koffie 3 eetlepels
- snuf zeezout
Extra nodig
- 6 koffiekopjes of espressoglaasjes à 75 ml, eventueel licht ingevet met olie
Bereiding
- Week de blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
- Zet 150 ml sterke espresso. Doe in een steelpan: espresso, melk en suiker. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Haal van het vuur.
- Haal de blaadjes gelatine uit het water. Druk zoveel mogelijk vocht uit de gelatine. Voeg de goed uitgeknepen gelatine toe aan het warme espressomengsel en laat de gelatine oplossen.
- Voeg vervolgens de slagroom toe en klop erdoor tot een egaal mengsel. Schenk het mengsel over in een maatbeker.
- Zet de maatbeker in een bak met koud water (en eventueel ijsklontjes). Laat afkoelen tot het een klein beetje lobbig wordt. Schenk de espressoroom in de vormpjes. Zet ze afgedekt in de koelkast en laat de panna cotta in 4 uur opstijven.
- Maak intussen de karamelsaus. Breng in een steelpan de suiker en het water aan de kook; beweeg de pan af en toe heen en weer om de suiker te helpen oplossen. Zet het vuur hoog, houd een oogje in het zeil en beweeg de pan net zolang (enkele minuten) tot de siroop een karamelkleur heeft en begint te ruiken naar gekaramelliseerde suiker.
- Zet het vuur laag, schenk (voorzichtig) de espresso erbij en klop goed (pas op: het mengsel kan flink borrelen en is héél heet!). Voeg het zout toe en klop zachtjes tot de siroop mooi glad is. Laat afkoelen.
- Lepel vlak voor het opdienen een kleine hoeveelheid karamelsiroop over de panna cotta.
Meer suggesties voor panna cotta:
Het kookboek: La vita è dolce
Sfeervol kookboek met zoete lekkernijen uit Italië. Geschreven door een Engelse zoetekauw die op Sardinië woont. Van koekjes en cakejes tot desserts en taarten. Denk aan klassieke tiramisu of cannoli tot een omgekeerde yoghurttaart met Campari of een citroensorbetto. Maar je vindt ook een traditioneel Engels recept in dit boek als Lemon Posset.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : La vita è dolce
Auteur : Letitia Clark
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1690 8
Prijs : € 29,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen