Voor het weekend

Panna cotta met amandelsaus

Panna cotta is een van mijn favoriete Italiaanse desserts. Belangrijk bij een goede panna cotta is de smeuïgheid, vind ik. Hij mag namelijk niet te stijf zijn. Dit recept komt uit het kookboek ‘Heerlijk Simpel’ van Janneke Philippi. Maar die versie is nog niet helemaal 100%. Wat minder suiker en minder gelatine en dan wordt ie zoals hij zijn moet (Sorry Janneke!). Resultaat: een ‘wobbelige’ panna cotta met goede koffiesmaak en romige luchtige saus met duidelijke amandelsmaak. Echt superlekker.

Welke wijn bij panna cotta met koffie en amandelsaus?

Bij zo’n klassieker kies je natuurlijk ook een klassieke Italiaan: mijn voorkeur gaat uit naar Vin Santo. Mocht je dat iets te begrotelijk vinden, dan kun je met een tawny port ook goed uit te voeten. Maar de Vin Santo is beter, omdat ie minder alcohol heeft en minder zoet is.

Panna cotta met koffie en amandelsaus

Panna cotta met amandelsaus

Voorbereiding: 25 minuten
Wachttijd 4 uur
Totaal: 4 uur 25 minuten
Dompel jezelf onder in de zijdezachte textuur van panna cotta, prachtig aangevuld met een rijke amandelsaus. Een dessert dat zowel subtiel als luxueus is, perfect voor die zoete afsluiting van een maaltijd.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • blaadjes gelatine
  • 450 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml sterke espresso
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels amandellikeur
  • 25 gram amandelen

Extra nodig

  • 4 puddingvormpjes (inh. 150 ml)

Bereiding
 

  • Week de blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water. Houd 1 eetlepel van de suiker achter. Breng 400 ml slagroom met de rest van de suiker en de vanillesuiker aan de kook. Los de suiker al roerend op. Neem de room van het vuur. Voeg de goed uitgeknepen gelatine toe en laat al roerend in de warme room oplossen. Roer de espresso erdoor.
    Schenk in een maatbeker met schenktuitje en zet deze in een bak met koud water en ijsklontjes. Laat afkoelen tot het een klein beetje lobbig wordt. Spoel de vormpjes om met koud water. Laat ze uitlekken maar droog ze niet af. Schenk de espressoroom in de vormpjes. Zet ze afgedekt in de koelkast en laat de panna cotta in 4 uur opstijven.
  • Klop de crème fraîche met de resterende slagroom, suiker en de likeur iets lobbig. Bewaar de amandelsaus afgedekt in de koelkast. Hak de amandelen fijn. Rooster ze in een droge koekenpan tot ze bruin kleuren en beginnen te geuren. Schud ze op een bord om af te koelen.
  • Klop de saus nog even op. Stort de panna cotta op een bordje en lepel er wat amandelsaus over. Bestrooi de puddinkjes met de geroosterde amandelen.

Notities

Wanneer je geen puddingvormpjes hebt of storten gedoe vindt, kun je de panna cotta ook prima in mooie wijnglazen maken én serveren. Schenk de amandelsaus pas vlak voor serveren op de panna cotta.

Bestellen? Dat kan hier:

 

Cover Heerlijk SimpelTitel:               Heerlijk simpel 
Auteur           Janneke Philippi
Uitgever         Fontaine Uitgevers
ISBN nummer        9789059567597
Prijs           € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept