Op zondag heb je meer tijd om wat langer in de keuken te staan, dus dan mag een lekker dessert niet ontbreken. Deze panna cotta (betekent ‘gekookte room’) kun je al in de ochtend voorbereiden (of zelfs een dag ervoor), zodat je ‘s avonds er geen omkijken meer aan hebt.
Heerlijk in combinatie met een glaasje (van Jody’s zelfgemaakte) koffielikeur.
Panna cotta met espresso
Ingredienten
- 200 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 75 gram kristalsuiker
- 50 ml sterke espresso
- 3 blaadjes gelatine
voor de karamel
- 100 gram kristalsuiker
- 50 gram gehakte noten amandelen en hazelnoten
- mespunt kaneelpoeder
Extra nodig
- 4 soufflépotjes of timbaaltjes (inh. 150 ml)
Bereiding
- Doe de slagroom, melk, suiker en espresso in een steelpan en breng op niet te hoog vuur nèt aan de kook en laat het afkoelen tot lauwwarm.
- Week de blaadjes gelatine in koud water, knijp uit en meng met het slagroommengsel. Spoel 4 vormpjes om met koud water (droog ze niet af, maar schudt het overtollige water eruit) en verdeel het roommengsel erover. Zet minimaal 3 uur in de koelkast.
- Voor de karamel smelt je in een droge steelpan de suiker tot deze een mooie karamelkleur heeft. Roer niet met een lepel maar ‘swirl’ een beetje met de pan om de hitte te verspreiden. Leg alvast een vel bakpapier klaar op een stevige, vuurvaste ondergrond. Wanneer je tevreden bent over de kleur (en vloeibaarheid) van de karamel haal je de pan van het vuur en roer je de kaneel en de nootjes erdoor. Giet direct over het bakpapier, zodat er een dunne plak karamel ontstaat. Je kan het nog een beetje verspreiden met een ingevette rubberen spatel.
- Vlak voor serveren: snij met een dun mesje voorzichtig de bovenrand van het roommengsel los. Giet in een stevig bakje wat kokend water en dip voorzichtig de vormpjes in het kokende water. Echt maar 1 seconde, anders smelt de panna cotta. Leg nu een schoteltje over het vormpje en draai alles in 1 keer om. Als het goed is glijdt de panna cotta nu zo uit de vorm. Breek de notenkaramel in stukjes en serveer!
Panna cotta als Oosters dessert
Houd je van variatie? Deze panna cotta op z’n Indonesisch is een van mijn favoriete desserts! Net even anders, maar heel bijzonder in smaak en uiterlijk.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen