Meatless Monday

Eieren met kikkererwten in pittige tomatensaus: verrassend snel klaar

Uit het kookboek ‘That sounds so good’ komt dit snelle doordeweekse recept van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus. Een notige variant op Shakshuka. De frisse peterseliesalade als topping geeft dit gerecht een extra dimentie.

Welke wijn bij eieren in pittige tomatensaus?

Smeuïge eieren in een pittige tomatensaus die wat notig smaakt door de kikkererwten. Vooral de peterseliesalade zorgt voor een mooi contrast tussen koud-warm en fris-pittig. Schenk hier een stevige rosé bij, zoals eentje uit de Franse Tavel of de Spaanse Navarra. Een met body die overeind blijft staan bij dit pittige gerecht.

Eieren in pittige tomatensaus met kikkererwten uit het kookboek That sounds so good van Carla Lalla Music

Eieren in het vagevuur

Bereiding: 15 minuten
Gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met kikkererwten. Bovenop een salsa van peterselie die zorgt voor verrassing. Een notige versie van Shakshuka.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 4 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout versgemalen peper
  • ½ theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik kikkererwten uitlekgewicht 265 gram, uitgelekt
  • 4 grote eieren
  • 50 gram platte peterselie
  • ½ citroen
  • ½ eetlepel sesamzaad geroosterd

Bereiding
 

  • Snijd de teentjes knoflook in plakjes. Snijd de ui fijn. Verhit 3 eetlepels olie in een grote (ø 25 cm) koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en de ui toe en roer ze door elkaar. Voeg zout, peper en chilivlokken toe en bak ca. 5 minuten tot de ui doorzichtig en langs de randen bruin is.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut. Giet ondertussen de kikkererwten af en roer ze door het ui-tomatenmengsel. Schenk er 250 ml water bij en breng dit al roerend zachtjes aan de kook.
  • Breek de eieren in de pan, zorg dat ze met voldoende tussenruimte langs de rand liggen. Bestrooi met zout. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en kook de eieren in ca. 5 minuten tot de dooiers zacht zijn.
  • Snijd intussen de peterselie grof en doe in een middelgrote kom. Pers de ½ citroen uit en sprenkel het sap over de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 1 eetlepel olijfolie en het sesamzaad toe. Meng voorzichtig door elkaar.
  • Schep de eieren en de saus op borden en leg de peterseliesalade erop. Lekker met brood en een salade met kerstomaat en lente-uitjes.

Maar er staan nog meer interessante shakshuka varianten op I Love Food & Wine:

Het kookboek

Met dit kookboek is iedere dag lekker eten nooit meer een opgave, hoe druk je het soms ook hebt. Het bevat 100 recepten voor de doordeweekse dagen en luie recepten voor het weekend, ingedeeld naar situaties en gelegenheden. Het boek is geschreven door de Amerikaanse chef-kok, kookboekauteur en YouTube-chef Carla Lalla Music.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover That Sounds So Good Titel : That sounds so good
Auteur : Carla Lalli Music
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 6368 6
Prijs : € 35,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept