Côtes du Rhône Xavier Vins

Boordevol fruit
8,3 pnt; rijke Côtes du Rhône

Zeg je Côtes du Rhône, dan denk je niet meteen aan iets heel speciaals. Maar toch worden hier ook prachtige wijnen gemaakt. En dat bewijst wijnmaker Xavier Vignon bij uitstek.

Hij is helemaal bezeten van het terroir in deze regio en weet als geen ander waar de beste druiven staan. Al zijn wijnen zijn van hoog niveau. Zo ook deze ogenschijnlijk simpel uitziende Côtes du Rhône. Maar laat je niet misleiden door het etiket, want  de inhoud is superlekker. Bovendien ook nog eens biologisch. Wij geven een hoog cijfer. Nu te koop bij Vivino voor een prachtige prijs. Houd de site dus in de gaten…, of klik op de link ‘Deze wijn kopen’ in de rechterkolom.

Côtes du Rhône gemaakt door meesterblender Xavier Vignon waarborgt absolute kwaliteit. Hij is een van de grote smaakmakers van de zuidelijke Rhône. Hij kent z’n geboortegebied als zijn broekzak en weet als geen ander, door zijn advieswerk, waar Abraham de mosterd haalt. Met andere woorden hij koopt rest(assemblages) op van topdomeinen, en creëert vervolgens ‘zijn eigen wijn’ onder het label Xavier Vins. Deze Côtes du Rhône is een klassieke blend van grenache, mourvèdre en syrah van oude stokken (=vieilles vignes). De grenache is meer dan 100 jaar oud, en de syrah meer dan 80. Alles wordt ook nog eens biologisch verbouwd, dus zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. En…, 2015 is een topjaar. Wat wil je nog meer?

Boordevol rijp fruit

Laten we eens kijken wat dat oplevert? Hij is mooi donkerrood van kleur. In de neus zwoele rijpe zwarte kersen met wat kruidigheid en een lichte mineraliteit. Meteen in de aandronk dik, rijp en rijk. Boordevol rijpe fruitaroma’s en rijpe tannines. Geen houtrijping op vat. Wel wat hoog in de alcohol zonder dat het storend is. Krachtig in de afdronk. Kort samengevat; een bek vol wijn.

Wat eten we bij Côtes du Rhône van Xavier?

Californische hamburgerDeze volle zwoele Rhône doet het goed in combinatie met winterse stoofgerechten, zoals de ossobuco van hert, pasta met een ragout van ossenstaart,  of de hazenpeper met bietjes. Ook heerlijk bij Provençaalse lamsbout of een stevige hamburger.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *