Meatless Monday

Tartelettes met uien uit de Elzas

Het originele recept van deze uientaartjes komt uit de Elzas. Daar heten ze tartelettes aux oignons. Het recept is afkomstig uit het kookboek Share van Natascha Boudewijn. Zij vond dit recept in een Frans tijdschrift, geschreven door een patissier uit de Elzas.

Het recept is 3 keer getest voordat wij tot het allerbeste resultaat kwamen. De vulling in het oorspronkelijke recept vonden we wat saai en compact. Daar hebben we wat aangedaan. In haar boek adviseert Natascha om 8 taartjes te maken in kleine quichevormpjes van ɸ 15 cm. Alleen dit is geen gangbaar formaat, en niet iedereen heeft die vormpjes in huis. We hebben dus het een en ander aangepast! Met dit recept kun je nu verschillende kanten uit: heb je een buffet dan kun je 12 tartelettes bakken van ɸ 10 cm.

*Maar je kunt ook een grote quichevorm gebruiken van ɸ 24cm. Gebruik dan een rol kant-en-klare deeg voor taart van AH, dat is wel zo handig en praktisch. Je bakt de taart dan op 200 °C in een half uur lichtbruin en gaar.

Welke wijn bij tartelettes met uien?

Silvaner van Wagner Stempel
Silvaner van Wagner Stempel

De brosse taartjes smaken smeuïg met een zachte kruidigheid van de tijm op de achtergrond. In het intro van het boek vertelt Natascha Boudewijn dat zij hier altijd een Sylvaner bij drinkt. Dat vindt I Love Food & Wine ook een goed idee. Maar nog beter: een pinot gris uit de Elzas. Pinot gris sluit mooi aan op de zoete uien, evenals de smeuïgheid van de vulling. Maar ook een ronde witte Côtes du Rhône zal het goed doen.

12 quichevormpjes van 10 cm of 1 grote vorm ɸ 24 cm

1½ uur

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie + extra om in te vetten
  • 900 gram uien, in ringen gesneden
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 100 gram oud witbrood zonder korst, in stukken
  • 150 ml droge witte wijn
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 theelepels zeezout
  • nootmuskaat, versgeraspt
  • 4 eetlepels crème fraiche
  • 2x 270 g bladerdeeg uit het koelvak*

Stap 1

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en schep de uienringen erdoor. Zet op een laag vuur met het deksel erop en laat de uien 20 minuten zacht stoven, voeg na 15 minuten de tijm toe. Roer af en toe in de pan om aanbakken te voorkomen.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 190 °C. Stapel intussen de boterhammen in een kom en schenk de wijn erover. Laat goed intrekken en draai het brood zo nu en dan, om het proces wat te helpen.

Prak het geweekte brood met een vork. Meng in een grote kom de eieren met de bloem, het zout en flink wat peper en nootmuskaat. Klop de crème fraiche erdoor. Voeg dan het brood en de uien toe en meng goed door elkaar.

Stap 3

Vet de quichevormpjes goed in en bekleed ze met het bladerdeeg. Prik er met een vork wat gaatjes in. Verdeel de uienvulling gelijkmatig over de vormpjes strijk glad. Bak de tartelettes in ca. 30 minuten in het midden van de oven. Check iets eerder al even om er zeker van te zijn dat de bovenkant niet te donker wordt. Laat de taartjes iets afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Eet ze lauw of op kamertemperatuur met een gemengde groene salade met feta of voor de niet-vegetariër uitgebakken spekjes.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover ShareHet kookboek
In het inspirerende kookboek ‘Share’ deelt Natascha Boudewijn de lekkerste recepten uit verschillende streekkeukens van Europa en het Midden-Oosten. Natascha is een zeer creatief auteur en kok. Ze heeft een eigen kookatelier in een oude, gerenoveerde bollenschuur, midden in de Randstad. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

Titel:   Share 
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever Becht
ISBN nummer 978 90 230 1479 9
Prijs € 27,95

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

fotocredit: Juliëtte van Eijsden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *