Meatless Monday

Thaise pad krapow met tofu

Verliefd worden op tahoe, oftewel tofu, is dat mogelijk? Ja hoor, roepen wij in koor! Dit recept van Emma de Thouars, de tofukenner bij uitstek, trekt je zeker over de streep. Veel mensen denken aan weeïg en soft. Maar in dit gerecht wordt de tofu spannend en knapperig. Let wel even op als je de eieren gaat bakken, want dat spat behoorlijk, en doe een schort om. In 20 minuten staat je maaltje op tafel!

 

Portret Emma Thouars
Portret Emma Thouars

Emma de Thouars heeft een grote voorliefde voor Aziatische keukens in het algemeen. Ze heeft al een aantal kookboeken op haar naam staan zoals Amasing Asia en Amasing Asia Vega.

Ook publiceerden we al eerder twee leuke vegetarische recepten van haar hand, Indiase auberginecurry en Indiase aardappels met paneer.

 

Wat is stevige tofu?

Maar nu is er dus ook het kookboek Tofu waarin Emma haar liefde voor tofu vooral over het voetlicht wil brengen. Aan de hand van duidelijke productinformatie wil ze ook laten zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand HEERLIJK product. In dit recept gebruikt ze stevige tofu. Haar voorkeur ligt bij het merk Choi Kee, te koop bij de toko. Wij gebruikten gewoon de tahoe van Albert Heijn, en dat gaf ook een verrukkelijk resultaat. In haar boek schrijft Emma het volgende over stevige tofu!

Soorten tofu uit het kookboek Tofu van Emma de Thouars
7 verschillende soorten tofu

Stevige tofu wordt vaak gefrituurd of knapperig gebakken in de pan voordat je hem in een saus verwerkt. Door de stevige structuur valt hij niet snel uit elkaar. Gefrituurde blokjes tofu met een snuf zout erop zijn mijn favoriete cook’s treat. Stevige tofu verkruimel ik soms om een soort gehaktstructuur te creëren. Ik ben geen fan van vleesvervangers, maar verkruimelde tofu is heerlijk door noedels of andere gerechten waar je gehakt door zou eten.’

Wat is Pad Krapow?

Pad Krapow is een Thaise klassieker met gehakt. Het is een SUPERSNEL wokgerecht, gemaakt van varkensgehakt met holy basil en een gebakken ei on top. Knapperigheid is hier KEY!. Voor dit gerecht heb je eigenlijk het kruid holy basil nodig, dit is niet hetzelfde als Thaise basilicum wat veel mensen denken, vertelt Emma in haar intro. Holy basil is zoet en peperig, Thaise basilicum smaakt anijsachtig. Maar als je het niet kunt krijgen dan kun je het eventueel vervangen, zoals wij ook hebben gedaan in deze Pad Krapow met tofu.

Welke wijn bij Pad Krapow met tofu?

Het gerecht is lekker knapperig en heeft veel smaak door de sojasaus en oestersaus. Is verder licht pittig. Kies hier voor een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Die past namelijk heel goed bij het gebruik van Thaise basilicum.

Pad Krapow met tofu uit het kookboek Tofu van Emma de Thouars

Pad Krapow met tofu

Bereiding: 20 minuten
Thais wok gerecht dat vliegensvlug op tafel staat. Dit keer niet met varkensgehakt, maar met stevige tofu. Minstens zo lekker!
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 300 gram stevige tofu
  • 25 gram maïzena
  • neutrale olie om in te bakken
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 1 rode peper
  • 40 blaadjes holy basil of Thaise basilicum
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels oestersaus of paddenstoelensaus
  • 2 eieren

Bereiding
 

  • Verbrokkel de tofu met je handen tot een deel bijna kruimels is en de rest iets groter. Zo krijg je straks de perfecte combi tussen knapperig en sappig. Meng de tofu met de maizena.
  • Verhit een flinke laag neutrale olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en bak hierin de tofu in 10 minuten goudbruin en knapperig. De tofu moet echt goed knapperig zijn. Als je denkt dat het klaar is, bak dan voor de zekerheid nog even door. Door de maïzena kan de tofu nogal gaan plakken, breek de tofu tussentijds los met een siliconen spatel of schuimspaan. Schep de tofu als hij knapperig is met een schuimspaan uit de pan of giet hem af in een zeef boven een hittebestendige kom.
  • Hak terwijl de tofu bakt de knoflook en rode peper fijn. Pluk de blaadjes van de holy basil of Thaise basilicum. Haal net zoveel olie uit de pan zodat er nog ongeveer 2 eetlepels in zitten. Fruit hierin op halfhoog vuur de knoflook en peper circa 1 minuut. Doe de tofu, sojasaus en oester- of paddenstoelensaus in de pan en schep om. Bak nog circa 1 minuut, tot de saus is opgenomen door de tofu. Zet het vuur uit, voeg de holy basil of Thaise basilicum toe en roer tot deze is geslonken.
  • Doe de tofu op een bord of in een schaal en veeg de pan schoon.  Verhit de overgehouden olie in de pan op hoog vuur. Breek de eieren een voor een en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak de eieren circa 2 minuten en schep met een lepel steeds hete olie over de randen zodat ze knapperig worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de pad krapow op een kom pandanrijst met het gebakken ei on top.

Het kookboek Tofu

Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu. In dit kookboek legt ze uit welke soorten tofu er allemaal zijn en dat je er veel meer mee kunt doen dan alleen gebruiken als een vleesvervanger.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover TofuTitel : Tofu
Auteur : Emma de Thouars
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 188 40
Prijs : € 23,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept