Bij de herfst hoort pompoen! Inmiddels liggen de winkels vol met die heerlijke oranje dikbuiken of flespompoenen Ik ben een grote fan! Ze zijn niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar ook nog heerlijk om te eten. Nootachtig zoet, smeuig, zacht en zalvend. Zeker als ze zijn geroosterd zoals in dit recept waarin ze gecombineerd worden met Italiaanse gnocchi di patate. Dat zijn ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwemeel. Wow, wat lekker is dat… En in een mum van tijd op tafel. Wat wil je nog meer…
Welke wijn bij Gnocchi di patate met pompoen?
Dit recept maak ik regelmatig als er weer pompoenen zijn. En daar drink ik een rijke chardonnay bij; zoals de Chileense Chardonnay uit Casablanca. Stevig van smaak, met rijpe fruitaroma’s. Want dat past bij de zoete pompoen. Het filmende karakter van de wijn past perfect bij de romige saus. Daarnaast geven de frisse zuren mooi tegenspel aan de wat vettere worst. De vleug citroenschil haalt het frisse fruit in de wijn verder naar boven en zorgt ervoor dat het gerecht speels en licht van karakter blijft. Liever rood? Kies voor een sappige Italiaanse Barbera.
Muziek: luister naar het dromerige Autumn lullaby van Nathalie Merchant. Wat een mooie stem.
Gnocchi met pompoen en salie
Ingredienten
- 850 gram flespompoen
- 3 eetlepels olijfolie
- zout versgemalen peper
- 300 gram verse worst
- 1 pak gnocchi di patate à 500 g koeling
- 10 salieblaadjes
- 1/8 liter slagroom
- ½ theelepel citroenrasp =1/4 citroen
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
Extra nodig
- bakblik met keukenpapier
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 °C. Snijd de pompoen in parten (met schil), verwijder de pitjes en snijd in stukken van ca. 3 cm. Overdoen in bakblik. Schep 2 eetlepels olijfolie erdoor. Bestrooi met zout en peper en bak ze in ca. 20 minuten goudbruin. Schep halverwege even om.
- Maak intussen inkepingen in de worst zodat het vel openspringt. Haal de worstvulling eruit en draai hiervan kleine gehaktballetjes ter grootte van een grote knikker.
- Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak de balletjes in ca. 5 minuten gaar en goudbruin. Schep de gehaktballetjes met het vet door de geroosterde pompoen.
- Snijd intussen de blaadjes salie in reepjes. Verwarm de slagroom in een steelpan. Voeg de salie en citroenrasp toe. Laat ca. 2 minuten zachtjes doorkoken. Op smaak brengen met zout en peper.
- Kook de gnocchi volgens de gebruiksaanwijzing in ca. 4 tot 5 minuten op de verpakking beetgaar (als de gnocchi bovendrijven zijn ze gaar). Verdeel over 4 borden. Schep de blokjes pompoen en gehaktballetjes erop. Verdeel de salie-roomsaus erover. Bestrooi met de Parmezaanse kaas. Lekker met een salade met tomaat.
Meer heerlijke pompoen recepten met bijpassende wijnsuggesties? Kijk dan eens hier.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen