Way of life

Feesten & Vasten

Feesten en vasten. Dat is de basis van het nieuwste (kook)boek ‘Eet je fit’ van Nanneke Schreurs (eerder schreef ze Gezond aan tafel). Schreurs beweert dat je een betere gezondheid en meer energie krijgt door uitdagingen en prikkels. Want volgens haar is het gevolg van geen uitdaging en geen prikkels: verzwakking. Dus zoek de kou maar ook de warmte op, heb eens honger en dorst en varieer je eetmomenten.

Het vaste stramien van ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – diner, is volgens Schreurs zeer ongezond. Tussendoortjes zijn een verzinsel van de voedingsindustrie waar je lichaam helemaal niets mee kan. Door te vasten komt je lichaam op adem en dat is beter voor je gezondheid. Dit kun je op verschillende manieren doen: door dagelijks een aantal uren niet te eten of door wekelijks twee dagen te vasten of door maandelijks vijf dagen te vasten. Hoe dat verder in z’n werk gaat beschrijft Schreurs (die ook verantwoordelijk is voor de recepten uit de Killerbody-boeken van Fajah Lourens) in Eet je fit.

Het kookboek

De eerste 50 pagina’s van Eet je fit zijn voor uitleg over de methode feesten en vasten, toelichting hierop en een stappenplan om daadwerkelijk met deze methode aan de slag te gaan. Vervolgens volgen er recepten voor vasten en feesten. De recepten in het hoofdstuk Vasten bevatten veel ‘moderne’ ingrediënten zoals chia, pompoen, havermout en quinoa. Maar allemaal verwerkt in heerlijke gezonde gerechten. In het hoofdstuk Feesten (waar de foto’s ineens allemaal een donkere achtergrond hebben) meer aandacht voor chocolade, stoofpotten en taarten. Tussendoor nog aandacht voor mediteren en bewegen. Want naast voedingsdeskundige is Nanneke Schreurs ook personal trainer en yoga docente. José van Riele maakte de mooie foto’s van de recepten.

Uitgeprobeerd

Bladerend door de recepten kwam ik uit bij de Marokkaanse kipstoof met dadels uit het hoofdstuk Feesten. Voor het bereiden kun je een tajine gebruiken of een braadpan. Eerst wordt de kipfilet (ik gebruikte kipdijfilet) die gekruid is met knoflook, ras el hanout en gemalen komijn aangebakken. Vervolgens worden wortels toegevoegd, dadels zonder pit, sjalotjes, rozijnen, een kaneelstokje, gevogeltefond en griesmeel. Het geheel stooft in 15 minuten klaar. Vlak voor het opdienen bestrooien met amandelschaafsel (even roosteren in een droge koekenpan) en verse munt. Het recept hebben we iets aangepast en zal binnenkort op de site verschijnen. Zo voegde de in het recept genoemde steranijs niets toe en hebben we dus weggelaten en hebben we meer fond toegevoegd. Het resultaat is een heerlijke maaltijd! Ga ik zeker nog eens maken. Serveren met een lekker soort brood en wat sla, of voor een maaltijd met meer stevigheid een luchtige aardappelpuree.

Mening

Zoals zoveel methodes, benadrukt Schreurs dat dit boek geen dieetboek is, maar een way of live. Door het volgen hiervan word je slanker, blijft ook slanker, word je fitter, hebt meer energie en een betere spieropbouw. Je sportprestaties worden verbeterd, zul je dieper slapen, krijg je een mooiere huid en is het goed voor je humeur. En uit onderzoek zou blijken dat het ook je levensduur nog eens kan verlengen. Een typisch boek dat de maakbare wereld promoot. Maar zoals Schreur zelf ook zegt: wat heb je te verliezen? Hoogstens wat vet.

 

cover Eet je fit

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Eet je fit
Auteur : Nanneke Schreurs en José van Riele
Uitgever : Fontaine
ISBN : 9789059567665
Prijs : € 19,95

Foto credit: José van Riele

 

 

Op de hoogte blijven van meer culinair nieuws? Geef je op voor de nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *