Meatless Monday
Paddenstoelentaart

Meatless Monday: vandaag eten we dit vegetarische taartje uit ‘Doordeweeks’ van Hugh Fearnly-Whittingstall. In zijn kookboek zegt hierover het volgende: “Dit eenvoudige taartje kun je prima maken met gewone paddenstoelen uit de winkel, maar het wordt natuurlijk extra speciaal als je er een paar zelfgeplukte wilde paddenstoelen bij doet. Dien op als voorgerecht of lichte lunch.”
Maar bij I Love Food & Wine zeggen we: in combinatie met bijvoorbeeld een salade met geitenkaas vormt het een complete maaltijd! Makkelijk recept en zo klaar.

2 personen30 minuten

 Ingrediënten 

  • 4 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 25 gram boter
  • 200 gram gemengde paddenstoelen, in plakjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 25 gram verse witte broodkruimels
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • zeezout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Smelt de boter in een koekenpan. Doe de paddenstoelen en een snuf zout erin en bak ca. 3 minuten op hoog vuur tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook toe en bak al omscheppend nog ca. 2 minuten tot het vrijgekomen vocht is verdampt. Neem de pan van het vuur en schep de broodkruimels, citroenschil, peterselie en peper erdoor.

Stap 2

Bestrooi het werkvlak met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een lap van maximaal 5 mm dik. Gebruik een bord of taartvorm als sjabloon om er een cirkel van 22 cm doorsnede uit te snijden. Leg deze op een licht geoliede bakplaat. Maak met een scherp mesje op 1-2 cm van de rand een inkeping in het deeg (snij niet helemaal door het deeg heen). Hierdoor krijg je een mooie bolle rand rond je taartjes. Bestrijk de rand met losgeklopt ei. Verdeel het paddenstoelenmengsel over het deeg en laat de rand hierbij vrij. Strooi de kaas erover.

Stap 3

Bak het taartje 15 tot 20 minuten in het midden van de oven tot het deeg gerezen en goudkleurig is. Dien heet of koud op.

 

Welke wijn bij paddenstoelentaart?

Knapperig taartje belegd met paddenstoelen. De knoflook en citroen zijn duidelijk te proeven. Door de citroen en het krokantje van het bladerdeeg kies je voor een wijn met frisse (fruit)zuren. Beaujolais is een goede keus. Maar ook een chenin blanc uit Zuid Afrika is een goede combinatie.

 

Kookboek DoordeweeksKookboek Doordeweeks

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen.

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Doordeweeks. River Cottage
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1440 9/NUR 440
Prijs: € 24,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Schrijf je hier in.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *