Voor het weekend

Paddenstoelenrisotto met knolselderij

Ook zo dol op risotto? Maar misschien lijkt het je moeilijk om te maken? Dat idee had ik ook altijd. Maar het is toch veel makkelijk en sneller dan je denkt. En als je eenmaal deze paddenstoelenrisotto hebt geproefd, dan wil je nooit anders meer. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Met name door de toevoeging van knolselderij en bleekselderij. Hierdoor maak je deze risotto heerlijk licht en elegant. 

Welke wijn bij paddenstoelenrisotto?

Bij deze elegante paddenstoelenrisotto past een Chardonnay met frisse zuren, zoals een witte Bourgogne of de Chileense van Los Patricios. De knapperige bite van de bleekselderij past bij het frisse fruit in de wijn, terwijl het volle en romige karakter aansluit bij de smeuïgheid van een risotto. Een match ‘made in heaven’. Wil je meer het aardse karakter accentueren, schenk dan de Italiaanse Langhe Nebbiolo. Ook heerlijk!

Paddenstoelenrisotto met selderij

Paddenstoelenrisotto met knolselderij

Bereiding: 40 minuten
Klassieke paddenstoelenrisotto: altijd verrukkelijk. Maar soms is het wat aan de zware kant. Door toevoeging van 2 soorten selderij maak je deze risotto heerlijk licht en elegant.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram kastanjechampignons AH
  • 100 gram Parmezaanse kaas stukje
  • 4 eetlepel pijnboompitten
  • 1 liter paddenstoelenbouillon van tabletten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 150 gram knolselderij fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 100 ml witte vermouth extra dry
  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Maak paddenstoelen schoon en halveren, grote exemplaren in vieren snijden. Schaaf de Parmezaanse kaas in dunne krullen. Bak in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin.
  • Breng de bouillon aan de kook. Verhit de helft van de olie in een hapjespan of wijde braadpan en bak de bosui, knolselderij en bleekselderij ca. 3 minuten. Roer de knoflook en rijst erdoor totdat de korrels glanzend en doorschijnend zijn. Roer de vermouth erdoor. Voeg dan in gedeelten de bouillon toe. Voeg niet eerder een volgende lepel toe dan dat de vorige is opgenomen. Blijf roeren (op halfhoog vuur) en kook de rijst in ca. 15 minuten gaar. Roer de boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Intussen, verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken. Breng op smaak met zout en peper. Roer peterselie erdoor.
  • Verdeel risotto over vier diepe borden. Schep paddenstoelenmengsel erop. Garneer met de Parmezaanse kaaskrullen en pijnboompitten.

 

Muziek verhoogt de sfeer tijdens je etentjeMarike Jager is een aanrader! 

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept