Easy Tuesday

Koolraap met komijnekaas uit de oven

Wie eet er tegenwoordig nog koolraap? Het is bijna een vergeten groente geworden. Maar koolraap (niet te verwarren met koolrabi) is goedkoop, veelzijdig en gezond. Geniet nog even van deze wintergroente en maak deze supersimpele ovenschotel van koolraap met komijnekaas. De verse worst wordt apart gebakken en zorgt voor extra bite en afwisseling. Zo gemaakt toch …

Welke wijn drinken we bij koolraap met worst?

De koolraap smaakt lichtzoet en aards. Komijnekaas geeft een licht kruidig accent, maar is niet overheersend. De worstjes zorgen voor extra pit. Je kunt bij dit gerecht zowel wit als rood drinken. Een ronde witte wijn met wat gerijpt fruit zou hier goed bij passen, zoals een chenin blanc uit Zuid Afrika of een pinot blanc met zachte zuren. Ze zorgen ook voor wat tegenwicht en verfrissing in combinatie met de verse worst. Als rood kiezen we voor een soepele pinotage (die sluit mooi aan op de komijnekaas) of een  Merlot uit de Languedoc.

Jordan Chenin Blanc
Jordan Chenin Blanc
4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 1 koolraap, in blokjes
  • 300 ml melk
  • 300 ml bouillon
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • Zout, versgemalen peper
  • 150 gram komijnekaas, in blokjes
  • 50 gram boter
  • 4 verse worstjes naar keuze
  • extra: ovenschaal

Stap 1

Doe in een pan: koolraap, melk en bouillon. Breng aan de kook en laat de koolraapblokjes in ca. 15 minuten bijna gaarkoken. Roer intussen de crème fraîche los met 4 eetlepels kookvocht uit de pan van de koolraap.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C (eventueel met extra bovenwarmte van de grill). Giet de koolraap af in een vergiet, en schep in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de blokjes komijnekaas en losgeroerde crème fraîche erover. Zet de schaal ca. 20 minuten in de oven en laat de kaas iets smelten en de bovenzijde lichtbruin gratineren.

Stap 3

Verhit intussen de boter in een pan. Bak de worstjes in ca. 15 minuten gaar. Leg op de koolraapschotel. Serveer met aardappelpuree en een groene salade met geroosterde pompoenpitten.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: koolraap met komijnekaas. Koken is makkelijk, snel en gezond. Uit de oven ook simpel.