Touch of Oak

Chenin Blanc Rijk’s

De druiven voor deze chenin blanc ‘Touch of Oak’ van Rijk’s uit Zuid Afrika worden ‘s nachts handmatig geoogst. Hierdoor blijven de fijne aroma’s en frisheid van de druiven goed bewaard. Na deze oogst vindt de gisting voor 90% plaats op roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt dit deel van de wijn elf maanden op de lie (droesem), wat de wijn extra aroma’s en complexiteit geeft. De ‘Touch of Oak’ komt van de overige 10%: dit deel vergist en rijpt elf maanden op één jaar oude Franse eikenhouten vaten. Na het samenvoegen van deze beide delen wordt de wijn gebotteld, waarna hij dan nog drie maanden in de kelder rust om te ‘huwen’.

Rond met tropisch fruit

De wijn is lichtgeel van kleur. In zowel de geur als de smaak tropisch fruit zoals ananas en mango. Daarnaast een klein (sinaasappel)bittertje en een minimaal vleugje hout. De wijn is rond, soepel, elegant en fris met milde zuren die goed in balans zijn met het tikje restsuiker in de wijn.

Wat eten we hierbij?

Deze chenin blanc smaakt heerlijk bij spicy varkenskrabbetjes. Het ietsje zoete uit de marinade van de krabbetjes past goed bij het zoetje van de wijn. De lichte houttoets zorgt voor de ‘bite‘ die het varkensvlees nodig heeft. Het volle karakter van de wijn past tenslotte goed bij het stamppotje van kool, aardappels en kerrie.

Wat is hier nog meer lekker bij?

Een stevig visje of kalfsvlees met een wat rijkere saus,  zwezerik of zoet-pikante gerechten uit de Aziatische keuken. Ook een topcombinatie: Kwartel in sinaasappelsaus. De sinaasappel, honing en gember in de saus combineren heerlijk met het zoetje en het sinaasappelbittertje van de wijn. Het romige mondgevoel van de polenta sluit goed aan bij het ronde van de wijn en ook hier zorgt de lichte houttoets weer voor een ‘bite’. Ook lekker bij de Witlof met serranoham van Ottolenghi

Wil je meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op