Voor het weekend

Gegrilde zalm met bagnetto verde

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

‘Zalm is altijd een smakelijke crowd pleaser’, zegt BBQ-king Jord Althuizen in zijn nieuwste kookboek No Worries. Helemaal als je kiest voor de zogenoemde ‘hassle-free’ grillmethode: snel, makkelijk én heerlijk.

Maar wat is dat eigenlijk, ‘hassle-free’ grillen? Als barbecue-zombie had ik geen flauw idee. Gelukkig wordt het in het kookboek haarfijn uitgelegd: je gebruikt een BBQ met deksel, geschikt voor direct grillen op een gietijzeren rooster. Simpel dus, en precies zo’n barbecue heb ik. We gingen aan de slag met dit recept, en het resultaat? Zéér de moeite waard! Bovendien staat het gerecht vliegensvlug op tafel.

Tip: gebruik zalmmoten met graat – die blijven mooier in vorm tijdens het grillen. En grill ze kort op de BBQ of in een grillpan voor de beste structuur.

Italiaanse twist: Bagnetto Verde

Wat deze gegrilde zalm écht bijzonder maakt? De bijpassende peterseliesaus, oftewel Bagnetto Verde. Een klassieke saus uit Piemonte, boordevol kruidige frisheid. Perfect als tegenhanger van de volle, vettige zalm. Waar de Italianen de saus tot een fijne puree hakken, kiezen Jord (en ik!) liever voor een iets grovere structuur. Smaakvoller én mooier op je bord.

Jords advies? “It’s up to you: our way or the Italian way.” Kies vooral wat jij lekker vindt!

Welke wijn bij zalmmoten met bagnetto verde?

Omdat Bagnetto Verde een klassieke saus uit Piemonte is, ligt een Piemontees wijntje voor de hand. Denk aan:

  • Dolcetto : sappig, fruitig en fris. Heerlijk bij de vettigheid van de zalm.

  • Cabernet Franc of een Duitse Spätburgunder: beiden zijn lichtvoetige rode wijnen met genoeg fraîcheur om dit visgerecht perfect te begeleiden.

  • Chardonnay met lichte houtrijping, bij voorkeur uit Italië of Frankrijk. Het ronde, zachte karakter sluit prachtig aan bij de zalm, terwijl de frisse zuren mooi harmoniëren met de kruidige saus.

zalm met bagnetto verde liggend LR_

Gegrilde zalm met bagnetto verde

Bereiding: 25 minuten
Totaal: 25 minuten
Mooie moot zalm van de BBQ wordt extra lekker met zo'n salsa verde van groene kruiden
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 150 gram stevig zuurdesembrood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 zalmmoten van ca. 225 gram
  • grof zeezout en versgemalen peper

Bagnetto verde

  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicum
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • zout versgemalen peper

Extra nodig

  • BBQ

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak de croutons in de oven in ca. 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Kook intussen de eieren in ca. 10 minuten hard. Laten schrikken onder koud stromend water en pellen. Snijd in kleine blokjes.
  • Maak vervolgens de bagnetto verder. Meng in een kom: 2 eetlepels water, azijn en olijfolie. Roer de croutons en hardgekookte eieren erdoor. Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de bagnetto verde toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Meng de olijfolie met de fijngehakte peterselie en de citroenrasp. Bestrijk hiermee beide zijden van de zalmmoten. Dit voegt smaak toe en voorkomt dat de vis aan je rooster blijft kleven. Bestrooi de zalmmoten met grof zeezout en versgemalen peper. Gril ze kort, ca. 2 minuten, draai ze met een spatel voorzichtig om en gaar ze nog 2 minuten. De zalm mag niet door en door gaar zijn (well done is ook hier NOT DONE!); je wilt een malse, sappige steak. Leg de moten op een bord of schaal en serveer met de bagnetto verde oftewel Piemontese peterseliesaus.

 

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQTitel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

Meer proeven uit dit heerlijk BBQ-kookboek? Kijk ook nog even naar de BBQ salade met perzik en burrata. Of de Lamskoteletjes van de BBQ.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTERST

Recept: Gegrilde zalm met bagnetto verde. Gerecht met Italiaanse roots. Bagnetto verde is een lekker grove peterselie-knoflooksaus. Recept van Jord Althuizen. #makkelijk #bbq #barbecue

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!