Deze lichte, krokante kipreepjes zijn een variatie op een favoriet gerecht bij de afhaalchinees; het doet namelijk denken aan Koe lo Yuk. Alleen koe lo yuk wordt gemaakt met varkensvlees en dat wordt hier vervangen door kip (Koe lo Kai). Erbij een zoet-zure saus met een balans tussen het zoete yin van de sinaasappel en suiker en het zure yang van de rijstazijn. Heel makkelijk om te maken. Staat binnen een half uur op tafel. Lekker met rijst en geroosterde broccoli.
Dit recept komt uit het kookboek Chinese Takeaway Compleet. Geschreven door Kwoklyn Wan. Al eerder plaatsten we Chinese gerechten van zijn hand uit kookboeken die hij eerder schreef. Zoals bijvoorbeeld: Chinese tempeh in hoisinsaus en Teriyaki bowl met Chinese groenten. Uit dit nieuwe extra dikke kookboek komt dit gerecht van Kantonese kip in sinaasappelsaus; een variatie op de Koe lo Yuk (ook wel Ku lo Yuk).
Wat is Koe lo Yuk eigenlijk?
Koe lo yuk is zo’n heerlijk gerecht dat je vaak vindt in westerse Chinese restaurants. Het bestaat uit stukjes varkensvlees die lekker gemarineerd, gepaneerd en daarna gefrituurd worden. En het wordt geserveerd met een zoetzure saus die het gerecht echt compleet maakt.
De naam ‘koe lo yuk’ komt eigenlijk uit het Kantonees, een Chinees dialect. ‘Koe lo’ betekent zoiets als ‘gesneden vlees’ en ‘yuk’ is gewoon varkensvlees. Dus letterlijk vertaald is koe lo yuk gewoon ‘gesneden stukjes varkensvlees’.
Hoe maak je Koe lo Yuk?
Om dit gerecht te maken, begin je meestal met het marineren van het varkensvlees in een mix van lekkere smaakmakers zoals sojasaus, knoflook en gember. Daarna gaan de gemarineerde stukjes vlees door een laagje bloem, soms ook door een mengsel van ei en maïzena, en dan gaan ze de frituurpan in tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Maar het is de zoetzure saus die dit vleesgerecht echt onweerstaanbaar maakt. Die saus is een combinatie van azijn, suiker, ketchup en ananas. Lekker zoet en zuur tegelijk, precies wat je nodig hebt bij het gefrituurde varkensvlees.
Koe lo yuk: onderdeel van de Chinese rijsttafel
Koe lo yuk wordt vaak geserveerd als onderdeel van een combinatiegerecht in Chinese restaurants, samen met andere lekkernijen zoals babi pangang, tjap tjoy, nasi of bami. Het is een favoriet gerecht van veel mensen die dol zijn op Chinees eten.
Maar wist je dat ku lo yuk eigenlijk helemaal niet zo bekend is in China zelf? Oorspronkelijk is het een gerecht uit de Kantonese keuken. Maar tegenwoordig is het meer aangepast aan de smaak van westerlingen en je vindt het vooral in Chinese restaurants buiten China.
Welke wijn bij Kantonese kip met sinaasappel?
Deze licht krokante kip in zoete sinaasappelsaus met gember is een gerecht uit de Kantonese keuken met het kenmerkende zoetje. Dat vraagt om fris-fruitige witte wijn met zachte zuren zoals Pinot Blanc. Ook niet te droge Riesling (bijvoorbeeld spätlese) of aromatische Gewurtztraminer zullen het goed doen.
Kip met sinaasappel op Kantonese wijze
Ingredienten
- 300 gram kipfilet in brede reepjes
- 1 ei losgeklopt
- ¼ theelepel zout
- 50 gram maizena
- 200 ml plantaardige olie
Sinaasappelsaus
- 150 ml sinaasappelsap
- 50 ml water
- ½ eetlepel verse gember fijngehakt
- ½ sinaasappel in halve schijfjes
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel Chinese rijstwijn toko
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepel maizena
Bereiding
- Maak eerst de saus. Doe in een steelpan: sinaasappelsap, water, gember, sinaasappelschijfjes, rijstazijn, rijstwijn en suiker. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 1 tot 2 minuten zachtjes koken.
- Roer in een kommetje een maizenapapje van 1 eetlepel maizena en 2 eetlepels koud water. Verwijder de sinaasappelschijfjes uit de steelpan. Voeg het maizenapapje toe en laat al roerende binden tot een lichtgebonden saus. Zet het vuur uit.
- Klop in een grote kom het ei los met het zout. Snijd de kipfilet in repen. Schep door het losgeklopte ei. Doe in een andere wijde kom de maizena. Wentel de kipreepjes door de maizena en schud het overtollig meel eraf.
- Verhit intussen de olie in een grote koekenpan tot ca. 175 °C. Laat de kipreepjes, in gedeelten, in de olie zakken en frituur in ca 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Schep de kipreepjes uit de pan en laat uitlekken op een rooster met keukenpapapier. Verdeel de kip over twee borden en besprenkel met sinaasappelsaus. Lekker met witte rijst en geroosterde broccoli (zie recept hieronder).
Geroosterde broccoli
Ben je van plan om de geroosterde broccoli erbij te eten. Begin dan met het bereiden hiervan. Als de broccoli in de oven staat, maak je de Kantonese kip.
- 500 gram broccoli
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- zout, versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de roosjes van de broccoli en snijd de steel in blokjes. Snipper de knoflook fijn. Meng in een kom broccoli, knoflook, olie en zout en peper. Verdeel over de bakplaat met bakpapier. Bak in ca. 20 minuten tot de broccoli beetgaar is en de roosjes licht gaan kleuren. Schep halverwege om.
Het kookboek Chinese Takeway
In het kookboek Chinese Takeaway Compleet deelt Kwoklyn Wan 200 beproefde recepten waarmee je het beste van de afhaalchinees in huis haalt. Denk aan foe yong hai, mihoen Singapore, pittige pekingsoep. Maar ook recepten die minder bekend zijn als dumplings met kip of ossehaas met zwarte peper en groene paprika. Met eenvoudige stap voor stap uitleg.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Chinese Takeaway Compleet
Auteur : Kwoklyn Wan
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 297
Prijs : € 32,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen