Inauguratie Joe Biden

Cheesecake met peer en macadamia-noten

Onder bizarre omstandigheden wordt vandaag de nieuwe president Joe Biden beëdigd. De vlag kan uit wat mij betreft. En liefst een WITTE vlag. Wit staat voor vrede, zuiverheid en goedheid. Ik hoop dat de rust weder zal keren met Joe Biden aan het roer. Om dit te vieren maken we deze heerlijke WITTE winter taart; het is een cheesecake recept met een bodem van macadamia-noten. Een variatie op de klassieke cheesecake uit New York.

Deze prachtige taart is een lust voor het oog. Vooral romig van smaak met wat peer op de achtergrond. De bodem van macadamia-noten zorgt voor een heerlijke bite. Misschien wat machtig van smaak, dus een garnering van slagroom is eigenlijk overbodig.

Welke wijn drink je bij cheesecake met peer?

Kies voor zo’n feestelijk moment een heerlijke bubbel. Dat kan met of zonder alcohol. Importeur Tire Bouchon (uit Gouda) adviseerde bij dit (kerst) dessert (dit recept stond ook in mijn kerst special) twee wijnen : Champagne Extra Demi Sec (0.375 ltr) of een alcoholvrije perencider uit Bretagne. Allebei verrassend friszoet. Aan jou de keus!

 

Cheesecake met peren vierkant uit Slow

Cheesecake met peer en macadamia-noten

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur 10 minuten
Deze prachtige taart is een lust voor het oog. Vooral romig van smaak met wat peer op de achtergrond. De bodem van macadamia-noten zorgt voor heerlijke bite.
Aantal 10 personen

Ingredienten
 

  • 3 stevige rijpe peren geschild
  • 600 gram ricotta
  • 200 gram verse roomkaas op kamertemperatuur en zacht geroerd
  • 125 ml slagroom
  • 1 ½ theelepel vanille-extract
  • 2 grote eieren
  • 170 gram fijne kristalsuiker

taartbodem

  • 250 gram haverkoekjes
  • 60 gram macadamianoten geroosterd
  • 70 gram roomboter gesmolten

garnering

  • gezeefde poedersuiker
  • (250 ml slagroom, lobbig geklopt)
  • pure chocolaatjes

Extra nodig

  • springvorm ɸ 24 cm, bakpapier, keukenmachine

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de ingevette springvorm met bakpapier. Maal voor de taartbodem de koekjes en de noten in een keukenmachine tot grove kruimels. Voeg de gesmolten boter toe en maal het mengsel op de pulsstand tot het gaat klonteren. Overdoen in de springvorm, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en bak de bodem ca. 10 minuten in de oven. Haal de vorm uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 120 °C.
  • Snijd de peer in kleine blokjes. Verdeel over de deegbodem.
  • Klop de ricotta en roomkaas in een grote kom tot ze goed zijn gemengd. Voeg de slagroom, vanille-extract, eieren en fijne kristalsuiker toe. Klop alles glad. Giet dit mengsel over de peren. Strijk het glad om de peren goed te bedekken en egaliseer de bovenkant. Bak de cheesecake in 55 tot 60 minuten tot hij net is gestold.
  • Laat de cheesecake 2 uur afkoelen in de oven met de deur op een kiertje. Zet de cheesecake nog ca. 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Bestuif de cheesecake met een flinke laag poedersuiker. (Serveer eventueel met de lobbig geklopte slagroom.) Garneer met chocolaatjes!

 

Kookboek slow

Dit recept komt uit het kookboek Slow, een duimendik kookboek met maar liefst 140 recepten met echt comfort food. Rijk gevulde soepen, curry’s, beef wellington (zie hier het recept), langzaam gegaarde lamsschouder tot Indonesische rendang en ossobucco. Geschreven door de in Frankrijk geboren Louise Franc. Zij werkt in Australië als chef-kok, receptschrijver en foodstylist. Dit cheesecake recept staat ook in het boek.

Bestellen kun je hier:

Cover Slow-Titel : Slow
Auteur : Louise Franc
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 614 3246 9
Prijs : € 32,50

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept