Ga terug
+ servings
Kip met sinaasappel
Kip met sinaasappel op Kantonese wijze
Chinees kipgerecht dat doet denken aan Koe lo Yuk. Gepaneerde krokante kipstukjes in een weelderige zoetzure sinaasappelsaus met gember. Snel klaar!
Aantal 2 personen
Voorbereiding 10 minuten
Kook tijd 15 minuten
25 minuten

Ingrediënten
  

  • 300 gram kipfilet in brede reepjes
  • 1 ei losgeklopt
  • ¼ theelepel zout
  • 50 gram maizena
  • 200 ml plantaardige olie

Sinaasappelsaus

  • 150 ml sinaasappelsap
  • 50 ml water
  • ½ eetlepel verse gember fijngehakt
  • ½ sinaasappel in halve schijfjes
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel Chinese rijstwijn toko
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepel maizena

Instructies
 

  • Maak eerst de saus. Doe in een steelpan: sinaasappelsap, water, gember, sinaasappelschijfjes, rijstazijn, rijstwijn en suiker. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 1 tot 2 minuten zachtjes koken.
  • Roer in een kommetje een maizenapapje van 1 eetlepel maizena en 2 eetlepels koud water. Verwijder de sinaasappelschijfjes uit de steelpan. Voeg het maizenapapje toe en laat al roerende binden tot een lichtgebonden saus. Zet het vuur uit.
  • Klop in een grote kom het ei los met het zout. Snijd de kipfilet in repen. Schep door het losgeklopte ei. Doe in een andere wijde kom de maizena. Wentel de kipreepjes door de maizena en schud het overtollig meel eraf.
  • Verhit intussen de olie in een grote koekenpan tot ca. 175 °C. Laat de kipreepjes, in gedeelten, in de olie zakken en frituur in ca 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Schep de kipreepjes uit de pan en laat uitlekken op een rooster met keukenpapapier. Verdeel de kip over twee borden en besprenkel met sinaasappelsaus.
    Lekker met witte rijst en geroosterde broccoli (zie recept hieronder).

Voedingswaarde

Calorieën: 823kcal | koolhydraten: 37g | eiwit: 32g | vet: 60g | verzadigd vet: 10g | cholesterol: 194mg | vezels: 1g | suiker: 11g | vitamine C: 59mg