Voor het weekend

Chinese groenten in teriyakisaus

Vandaag, vrijdag 12 februari,  is het Chinees Nieuwjaar! Dus we gaan iets Chinesigs op tafel zetten. Dit vegetarische groentegerecht komt uit het kookboek Chinese takewaway Veggie met de 70 meest populaire vegetarische Chinese gerechten die in een handomdraai op tafel staan. Zo ook deze zogenaamde teriyakibowl; een grote kom met lekkere Chinese groenten in een rijke aromatische zoete chilisaus. Serveer er noedels of gestoomde rijst bij. Staat in 25 minuten op tafel. Chinees geluk op tafel. 

Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het Lentefeest. Het is de grootste dag feestdag in China en tijdens deze festiviteiten (o.a. de bekende draken- en leeuwendansen) speelt eten een belangrijke rol. Gewoonlijk is er ook een groot familiemaal met gerechten die geluk brengen. Dus vanaf vandaag start het Chinese jaar van de Os.

Welke wijn bij Chinese groenten in teriyakisaus

Hoewel teriyakisaus eigenlijk Japans is, blijkt dit gerecht vooral Kantonese smaakelementen te hebben. Roerbakken van groenten, gember en soja spelen in deze Chinese keuken een belangrijke rol. Het gerecht smaakt dan ook vooral  zoetig, zoutig en pikant. Combineer dit gerecht bijvoorbeeld met een witte wijn uit de Elzas, zoals een Pinot Blanc of Gewurtztraminer. Vooral Gewurtztraminer is een aanrader als verse gember aanwezig is. Meer weten over wijn in de Chinese keuken, lees dan hier verder.

 

Chinese groenten Teriyaki bowl uit het kookboek Chinese Takeaway Veggie

Chinese groenten in teriyakisaus

Totaal: 25 minuten
Heerlijk en snel-klaar roerbakgerecht van diverse groenten, op smaak gebracht met een zelfgemaakte teriyakisaus.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

teriyaki-saus

  • 125 ml lichte sojasaus
  • 3 eetlepels lichte basterdsuiker
  • 1-2 theelepels chilivlokken
  • 1 eetlepel honing

wokgroenten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui grof gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 theelepels geraspte verse gemberwortel
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 courgette in gehalveerde plakjes
  • 100 gram broccoliroosjes of bimi
  • 6-8 babymaïskolven
  • 1 aubergine in gehalveerde plakjes

Extra nodig

  • wok

Bereiding
 

  • Meng de sojasaus met de basterdsuiker, chilivlokken en honing.
  • verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak tot de aroma’s vrij komen en de ui glazig is. Voeg de rest van de groenten toe en roerbak 3 tot 4 minuten.
  • Voeg de saus toe en laat nog 3-4 minuten zachtjes koken. Schep af en toe om.
  • Serveer met rijst of noedels. Een extra omeletje erbij maakt het helemaal af.

Het kookboek

Handzaam kookboekje met vegetarische recepten uit de Chinese keuken. Samengesteld door Chef-kok en BBC-presentator Kwoklyn Wan. Het is het logische vervolg op ‘Chinese Takeaway’ voor alle liefhebbers van de Chinese keuken. Chinezen eten alles (zegt men), dus ook heel veel gerechten zonder vlees of vis. In ‘Chinese Takeaway Veggie’ laat Kwoklyn zien hoe divers de Chinese keuken kan zijn. Met name rondom populaire vegetarische Chinese gerechten die in een handomdraai te maken zijn.

Bestellen kun je hier:

Cover Chinese Takeaway VeggieTitel : Chinese Takeaway Veggie
Auteur : Kwoklyn Wan
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 236 0
Prijs : € 20,95

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept