Couscoussalade met sardines

Worldwide Wednesday
Marokkaanse couscoussalade

Kunnen we buiten eten vanavond? Zo ja, dan is deze maaltijdsalade een heerlijke optie. Een lekker gerecht voor een zomerse avond maar bijvoorbeeld ook voor bij een picknick. Vervang de verse sardines dan door sardines uit blik. Je kunt de couscoussalade garneren met verschillende soorten olijven, groene pepers, geroosterde paprikarepen uit een pot en blokjes feta.

Welke wijn erbij? De beste keus is een kruidige rosé van Niepoort. Frisse zuren in de wijn geven tegenwicht aan de wat vettere sardines, maar passen ook goed bij de tomaat en citroen. Het kruidige in de wijn sluit aan bij de kruiden in de salade.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram couscous
  • 2 citroenen
  • 3 tomaten
  • 3 bosuitjes
  • 30 gram peterselie
  • 15 gram verse munt
  • olijfolie
  • 8-12 takjes tijm
  • 8-12 verse sardines (schoongemaakt)
  • zout, versgemalen peper
  • ½  krop eikenbladsla

Stap 1

Doe de couscous in een kom en voeg 2 dl koud water toe. Laat de couscous ca. 15 minuten wellen. Pers de citroenen uit. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Hak de peterselie en munt fijn. Schep de tomaat, bosui, kruiden, citroensap en 5 eetlepels olie door de couscous. Breng op smaak met zout en peper. Laat de couscous ca. 30 minuten staan om de smaken te laten intrekken.

Stap 2

Leg de takjes tijm in de buikholtes van de sardines. Bestrooi de vissen met zout en peper en bestrijk de ze met olie. Rooster de sardines boven een hete BBQ, onder de grill of in een grillpan in 6-8 minuten gaar, keer ze regelmatig.

Stap 3

Bekleed een platte schaal met eikenbladsla. Schep de couscoussalade in het midden en leg de sardines eromheen.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Bron: Nederlands Visbureau

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *