Voor het weekend

Krokante kip met ananas in zoetzure saus (Koe lo Kai)

Kip met ananas is een echt multi-culti gerecht. In China noemen ze dit Koe Lo Kai oftewel Sweet and Sour Chicken. En ook in de Indonesische keuken kennen ze dit kipgerecht, maar dan onder de naam Ayam Asam Manis. Anyway: kip met ananas en paprika in een zoetzure saus is een bekend authentiek recept dat je ook nog steeds op de menukaart vindt bij je plaatselijke ‘Chinees’. Deze versie (met wat aanpassingen) komt uit het kookboek Xi’an Famous Foods.

In het intro van het recept vertelt Jason Wang dat dit een echt familierecept is. Ontstaan in de tijd dat zij als Chinese expats in Michigan moesten wennen aan het leren koken met nieuwe ingrediënten. Toen iemand ananaskip meenam naar een zogenaamde potluck (dit is een bijeenkomst waarbij iedereen wat te eten meeneemt), pikte zijn moeder het recept en gaf er een eigen draai aan.

Met of zonder jasje?

Uiteraard is dit een heerlijk traditioneel Chinees gerecht, maar persoonlijk houd ik niet zo van frituren. Ik heb dit kipgerecht twee maal getest; met gefrituurde kip in een knapperig jasje en eenmaal zonder. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste versie: sneller en makkelijker gemaakt, de kip is malser en je hebt geen frituurlucht in de keuken. Bovendien caloriearmer, het scheelt ca. 150 calorieën per persoon. Voeg dan de kip toe nadat je de gember en knoflook hebt gebakken.

Welke wijn bij kip met ananas?

Kip met ananas smaakt licht zoet door de paprika en friszuur vanwege de ananas. We probeerden hier diverse wijnen bij. Van prosecco en rosé tot chardonnay en witte wijn uit Portugal. De beste wijn en spijscombinatie ontstaat bij de Italiaanse rosé van Monte del Frà, want deze wijn heeft een klein zoetje waardoor die zich soepel aanpast aan de smaken van het gerecht.

Kip met ananas - Koe lo Kai uit het kookboek Xi'an famous Foods van Jason Wang

Kip met ananas en paprika (Koe lo Kai)

Voorbereiding: 45 minuten
Eerst frituur je de kipstukjes krokant. Daarna maak je de zoetzure saus. Paprika, knoflook en gember zorgen voor de authentieke smaak.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 400 gram scharrel kipfilet
  • zout versgemalen peper
  • 50 gram maizena
  • 10 cm verse gemberwortel geschild en in luciferdunne reepjes
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 groene paprika in blokjes van 2 cm
  • 1 rode paprika in blokjes van 2 cm
  • 1 bakje verse ananastukjes à 250 gram
  • 1 lente-uitje alleen witte deel fijngesneden
  • 500 ml olie om te frituren
  • 2 eetlepels rijstolie

zoetzure saus

  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 150 ml Heinz ketchup

Bereiding
 

  • Sla de kipfilet plat met de platte kant van een mes om hem malser te maken. (Hierdoor kunnen smaakmakers beter worden opgenomen.) Bestrooi de kip met zout en peper. Snijd de kip in stukjes en doe in een kom.
  • Maak een papje van de maïzena en 3 eetlepels water (ca. 50 ml). Roer glad. Voeg toe aan de kipstukjes en meng erdoor.
  • Doe in een ander kommetje: ¼ theelepel zout, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel azijn, 150 ml ketchup en 50 ml water. Meng tot de zoetzure saus. Zet apart.
  • Snijd gemberwortel, knoflook, paprika en lente-uitje in stukjes volgens de aanwijzingen in de ingrediëntenlijst. Snijd de ananas in kleinere stukjes.
  • Verhit de frituur-olie in een wok. Haal de kipstukjes met wat aanhangend maïzena-papje uit de kom. Frituur de kipstukjes in kleine porties in ca. 2 minuten lichtbruin en krokant (leg de stukjes kip een voor een in de olie). Frituur niet alles tegelijk, dan koelt de olie te snel af. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Roerbak de gember en knoflook in ca. 1 minuut zacht. Voeg de paprika toe en bak een mee. Roer de zoetzure saus erdoor en laat ca. 2 minuten zachtjes koken. Doe ananas, lente-ui en kipstukjes erbij. (Voeg eventueel nog wat water toe als er te weinig saus is.) Laat het gerecht nog ca. 1 minuut zacht koken. Serveer direct. Lekker met witte rijst.

Het kookboek: Xi’an Famous Foods

Schrijver Jason Wang

Xi’an Famous Foods is een Chinees restaurant in New York. Vader en zoon koken hier volgens de West-Chinese keuken, maar met moderne Amerikaanse twist. Zoon Jason Wang, nu eigenaar en chef, vertelt in dit kookboek zijn familieverhaal aan de hand van hun recepten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Xi'an Famous FoodsTitel : Xi’an Famous Foods
Auteur : Jason Wang
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 0593
Prijs : € 39,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept