Meatless Monday

Chinese tempé in hoisinsaus

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

‘Wie de Chinese kookkunst echt wil beheersen, moet leren om de smaken op harmonieuze wijze met elkaar te combineren.’, dat zegt de Kantonese chef-kok Kwoklyn Wan in zijn nieuwste kookboek Chinese Takeaway Veggie. En dat klopt helemaal in dit supersnelle gerecht op basis van tempé. Staat in 15 minuten op tafel.

Wat is het verschil tussen tahoe (tahu) of tempé?

portret Kwoklyn Wan
portret chef-kok Kwoklyn Wan

Tempé heeft een fantastische textuur: het is veel steviger dan tofu, omdat tempé van de volledige sojaboon wordt gemaakt. Eenmaal gebakken wordt tempé krokant en werkt hij in een saus als een spons. De rijke hoisinsaus is perfect voor dit gerecht: de tempé wordt zoet, hartig en pittig en krijgt een krokant laagje. En wanneer je er tot slot sesamzaad over hebt gestrooid, nemen de smaakdimensies helemaal een vlucht.

Welke wijn bij tempé in hoisinsaus?

Het gerecht smaakt hartig en zoet tegelijkertijd. Zeker niet pittig. Hier past een off-dry riesling heel goed bij. Of een mousserende wijn, bijvoorbeeld een non-vintage Champagne of een Italiaanse Ca’dei Frati. Uiteraard past bij dit gerecht ook een eet-rosé met een klein zoetje. Lees hierover in mijn artikel ‘top tien Gastronomische rosé’. Liever rood? Kies dan voor een elegante pinot noir. Meer weten over ‘welke wijn bij de Chinese keuken’? Lees dan hier verder!

2 - 3 personen15 minuten

 Ingrediënten

  • 250 gram tempé
  • 3 eetlepels olie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • 5 eetlepels hoisin saus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Stap 1

Snijd de tempé in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de tempé al omscheppend in 5 minuten rondom goudbruin. Schep op een bord.

Stap 2

Verhit de rest van de olie in de koekenpan. Bak de knoflook en gember 30 seconden tot de aroma’s vrij komen. Voeg de gebakken tempé en de hoisinsaus toe en roerbak 3 minuten. Schep in een schaal, besprenkel met sesamolie en bestrooi met geroosterd sesamzaad en lente-ui. Lekker met rijst en een pittige wortelsalade of gekookte broccoli.

 

Het kookboek

Handzaam kookboekje met vegetarische recepten uit de Chinese keuken. Samengesteld door Chef-kok en BBC-presentator Kwoklyn Wan. Het is het logische vervolg op ‘Chinese Takeaway’ voor alle liefhebbers van de Chinese keuken. Chinezen eten alles (zegt men), dus ook heel veel gerechten zonder vlees of vis. In ‘Chinese Takeaway Veggie’ laat Kwoklyn zien hoe divers de Chinese keuken kan zijn. Met name rondom populaire vegetarische Chinese gerechten die in een handomdraai te maken zijn.

Bestellen kun je hier:

Cover Chinese Takeaway Veggie Titel : Chinese Takeaway Veggie
Auteur : Kwoklyn Wan
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 236 0
Prijs : € 20,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *