Voor het weekend

Indische cheesecake met limoenblad

Zondag 9 mei: moederdag! Daar hoort taart bij, toch? Wat dacht je van deze Indische cheesecake (oftewel Monchou taart) met kaffir limoenblad en pandan? Het is een recept van Francis Kuijk uit haar nieuwste kookboek Manis, bakken met een Indische twist. Wij hebben alvast voorgeproefd en zijn helemaal overtuigd van deze bijzondere smaakcombinatie. Iedereen vindt hem SUPER!

In het intro van het recept vertelt Francis het volgende:

Portret Frances Kuijk
Portret Frances Kuijk

‘Een van mijn absolute favoriete ingrediënten in de Indische keuken zijn kaffir-limoenblaadjes. In mijn recepten gebruik ik iets meer dan wat hoort, zeker meer dan ik van mijn moeder heb meegekregen. Ik ben al vrij snel gaan experimenteren met deze blaadjes in allerlei zoetigheid. Het valt niet mee. Kaffir-limoenblaadjes hebben een uitgesproken smaak die zeker niet overal bij past. In dit recept past het heel goed samen met koenier (ken je ook als kurkuma of turmeric). Ik heb lang nagedacht over wat ik erbij zou kunnen serveren aan vers fruit bijvoorbeeld. Maar ik vind dat fruitsmaken in conflict komen met de kurkuma en kaffir-limoenblaadjes. Dus… lang verhaal kort; ik eet zelf liefst deze cheesecake zonder iets erbij. Met de kokos en noten in de bodem en de rijke vulling is het een smaakbommetje!’

Wat is het verschil tussen Indisch en Indonesisch?

Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië bedoeld, terwijl de Indische keuken een mengelmoes is van Nederlands, Brits, Portugees en Indonesisch eten. Een soort fusion dus.

 

Welke wijn bij Indische cheesecake (Monchou taart)?

Deze cheesecake is zeker ook geschikt als nagerecht met een mooi dessertwijn ernaast. Wat ga je dan schenken. Ik probeerde erbij een glaasje Sauternes als wijn&spijs combinatie. En dat was een dikke tien. Andere opties: Moscato d’Asti, of een Muscat Baumes de Venise.

Monchou taart oftewel Cheesecake met limoenblad uit het kookboek Man

Indische cheesecake met limoenblad

Voorbereiding: 50 minuten
Bereiding: 1 uur
Heerlijke smeuïge en romige Monchou taart met op de achtergrond een subtiele kruidige smaak. Kokos en pinda’s in de koekjesbodem zorgen voor kick.
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

  • 150 ml slagroom
  • 3 pandanbladeren geknipt, (Toko)
  • 150 gram digestive biscuits
  • 100 gram San Francisco biscuits naturel
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 50 gram pinda’s
  • 150 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • snufje zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel patentbloem
  • 500 gram Monchou of een andere roomkaas op kamertemperatuur
  • 125 gram zure room op kamertemperatuur
  • ½ theelepel kurkema
  • 7 kaffir-limoenblaadjes steeltjes en nerf verwijderd, zeer fijngesneden, (Toko)
  • 1 vanillestokje of 2 theelepels vanille-aroma
  • 3 eieren M

Extra nodig

  • ingevette springvorm Ø 20 cm, keukenmachine, bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de slagroom, een snufje zout en de pandanbladeren in een steelpan. Breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de smaken 30 minuten op elkaar inwerken.
  • Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe intussen de biscuits, kokos, pinda’s en een snufje zout in de kom van een keukenmachine en maal ze fijn. Schenk de gesmolten boter erbij en draai tot alles net gemengd is. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en langs de zijkanten van de springvorm en duw het stevig aan. Laat de bodem 30 minuten in de koeling uitharden.
  • Verwarm de oven voor tot 150 °C (elektrisch).
  • Meng in een kom de suiker met de patentbloem.
  • Doe intussen de roomkaas, zure room, kurkuma, kaffir-limoenblaadjes, vanille, het suikerbloemmengsel en de eieren in de schone kom van een keukenmachine. Zeef de slagroom en voeg toe aan het mengsel in de keukenmachine. Maal het roomkaasmengsel glad. Haal de koekbodem uit de koeling en schenk de vulling erop.
  • Bak de cheesecake in het midden van de oven ongeveer 60 minuten tot de cake net gaar is (de vulling wiebelt nog een beetje). Draai de oven uit en laat de cheesecake volledig afkoelen in de oven met de deur op een kier. Zet de cake daarna in de koeling voor minimaal 8 uur voordat je hem serveert.

Notities

TIP:
Heb je geen keukenmachine? Doe de ingrediënten voor de koekbodem in een hersluitbare diepvrieszak en plet met een deegroller alles tot fijne kruimels. De ingrediënten voor de vulling kun je ook met een handmixer mengen.

 

Het kookboek: Manis

Prachtig kookboek over de zoete kant van de Indische keuken. Geschreven door Francis Kuijk, finalist van Heel Holland Bakt. Uiteraard staat er een recept in van spekkoek, maar verder veel verrassende koekjes, cakes, snacks en taarten. Zoals bijvoorbeeld groene pandanzoenen, slagroomtruffels en groene advocaat.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

cover Manis Titel : Manis
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 272 8
Prijs : € 25,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept