Voor het weekend

BBQ topper: Lamskebab met 2 sausjes

Lamskebab van de BBQ met zo’n opwindend roostersmaakje blijft toch het allerlekkerst. Tegenwoordig zijn wij in het bezit van een kamado (Big Green Egg) en dat maakt barbecueën helemaal supersimpel. Dit recept van lamskebab komt uit de koker van tv-kok Julius Jaspers en het is een van zijn klassiekers. Nou, dat hebben we geweten, lekker dat ze zijn. Deze lamskebab spies komt gegarandeerd op je barbecue-favorietenlijst!

Ik testte dit recept met twee verschillende soorten gehakt: lamsgehakt en half-om-half gehakt. Want lamsgehakt is moeilijker verkrijgbaar en niet iedereen vindt dit lekker. Maar ik breek toch een lans voor het lam. Met lamsgehakt zijn de spiesjes veel smeuïger. Kruiden en het lichte barbecue-rooksmaakje zorgen voor smaakbalans. Ook voor lamsvlees-haters toch een aanrader!

Welke wijn bij lamskebab spies?

Gehakt en Côtes du Rhône zijn altijd goede maatjes. Maar een stevige rosé uit Spanje zal het ook goed doen.  Meer opties nodig? Kijk ook eens naar mijn verhaal over de beste rode BBQ-wijnen uit de test van vorig jaar.

Lamskebab uit het kookboek van BBQ recepten voor op de kamado van Julius Jaspers

Lamskebab van Julius

Voorbereiding: 30 minuten
wachttijd 3 uur
Smeuïge gehaktspiesjes van de BBQ of Kamado. Gemaakt van lamsgehakt en vergezeld door twee sausjes (yoghurt en hot sauce).
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 800 gram lamsgehakt
  • 1 kleine rode ui gesnipperd
  • 25 gram koriander fijngesneden
  • 2 bosuitjes fijngesneden
  • 2 cm gember geraspt
  • 2 kleine teentjes knoflook fijngeperst
  • ¾ eetlepel komijnzaad uit de vijzel
  • ¾ theelepel cayennepeper

Sausjes

  • 150 gram Heinz ketchup
  • 50 gram rozen harissa
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • Zout versgemalen peper

Extra nodig

  • kamado of barbecue, 8 satépennen

Bereiding
 

  • Meng het lamsgehakt met rode ui, koriander, bosui, gember, knoflook, komijn en cayennepeper. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het gehakt in 8 gelijke delen en vorm van elk deel een lange dunne worst die je op een roestvrijstalen satépen drukt. Leg ca. 3 uur in de koelkast.
  • Steek de barbecue of kamado aan. Stel in op ca. 180 °C. Gril de lamskebab rondom krokant tot een kerntemperatuur van 60 °C.
  • Meng intussen de ketchup met harissa en breng de yoghurt op smaak met zout en peper.
  • Serveer de lamskebab met de 2 sausjes. Lekker met grof brood en een salade (coleslaw bijvoorbeeld!).

 

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Het kookboek

Handzaam kookboek met de lekkerste BBQ-recepten, speciaal voor de kamado (keramische BBQ met deksel). Hij werkt als een oven en is daardoor geschikt om te grillen, bakken en stomen. Geschreven door tv-kok Julius Jaspers. In 100 recepten maakt hij je wegwijs met dit ingenieuze apparaat.

Bestellen kun je hier:

cover BBQ recepten voor de kamadoTitel : BBQ recepten voor op de kamado
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 619 65
Prijs : € 16,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept