Arabisch-Mediterrane keuken
8x Nadia & Merijn

Merijn Tol en Nadia Zerouali zijn al jarenlang een culinair team. Ze schrijven met name over de Arabisch-Mediterrane keuken. Reisden door Zuid-Europa, de Maghreb en het Midden-Oosten om de invloed van Arabische keuken zelf te proeven. Inmiddels hebben ze al zes kookboeken op hun naam staan. Onlangs verscheen de allernieuwste titel: ‘Souq, tafels vol mezze’. Een heerlijk dik kookboek met meer dan honderd recepten om een tafel te vullen met hun versie van mezze-gastvrijheid.

Nadia & Merijn met hun productenBehalve kookboeken maken, hebben ook een eigen productlijn van Mediterraan Arabische ingrediënten op de markt gebracht, onder de naam ‘Nadia & Merijn’s Souq’ . En wellicht heb je ze onlangs ook op tv gezien  in de serie ‘Op zoek naar de granaatappel’. Kortom: een sprankelend duo.

Daarom ben ik erg benieuwd naar hun persoonlijke culinaire favorieten. Waar lopen ze nog steeds warm voor?

1. Favoriete gerecht?

Nadia: ‘Dat is té moeilijk, maar op dit moment is de linzenkibbeh uit ons laatste kookboek ‘SOUQ’ wel favoriet.’

Merijn: ‘Oh dat is zo moeilijk kiezen, ik heb nooit 1 favoriet maar vele favorieten, wisselend per dag. Ik vind de laatste tijd wel onze rode-linzenkibbeh met gebakken ui heel erg lekker! En onze labne’s vervelen me echt nooit!’

 

2. Favoriete restaurant?

Nadia: ‘Restaurant Tawlet in Beiroet- Libanon.’

Merijn: ‘Ook een lastige vraag, maar ik denk toch restaurant Toscanini in Amsterdam. Dat is voor mij echt een perfecte plek in alle opzichten. Ze hebben ongelofelijke kennis, en al 30 jaar een instituut in de Italiaanse keuken. En ze blijven zichzelf culinair vernieuwen terwijl ze toch de traditie hoog houden. Echt heel knap. En in de Italiaanse keuken zit ook ongelofelijk veel Arabische invloed. Toscanini is echt een goede plek om dat te proeven. En het is qua sfeer het ultieme restaurant. Je kunt er in je oude kloffie en in je feestjurk heen. Iedereen is er, jong & oud, kak en bekend, onbekend en arm, iedereen die van echt eten houdt. Geweldige sfeer. Als ik niet in NL zou wonen, dan zou Toscanini een reden zijn om voor een weekend of week terug te komen.’


3. Favoriete wijn?

Nadia: ‘Ben niet van de wijn, maar van gemberbier, of friszuur kersen- of granaatappelsap. Ook citroenlimonade past lekker bij mezze.’ (redactie: in het kookboek Souq vind je diverse recepten met een twist!)

Merijn: ‘Ik houd al jaren heel erg van natuurwijnen uit Frankrijk maar ook uit Italië en Spanje. En ik houd van lekker eten met lekkere wijn. Dat vind ik de ultieme wijn-spijsbeleving. Heel simpel!
Daarnaast ben ik dol op wijn uit de wijnregio Piëmonte in Italië.

Nadia:

zeg mij wat je eet en ik vertel je wat je bent… 

4. Favoriet vakantieland?

Nadia: ‘Italië en toch ook wel Marokko.’

Merijn: ‘Ook heel lastig. Libanon, Marokko, Italië, het Midden-Oosten (Egypte Oman etc) maar ik kan je zo een lijst geven van wel 20 landen. Zuid-Amerika. Azië wil ik ook nog beter leren kennen.
Er is zoveel te ontdekken en vooral te proeven!!’

 

5. Favoriete city?

Nadia: ‘Beiroet.’

Merijn: ‘Beiroet, Amsterdam, Parijs, Buenos Aires en ga zo maar door… Bruisende levende steden met veel eten!’

 

6. Favoriete film?

Nadia: ‘La meglio gioventù’

Merijn: ‘La meglio gioventù, Lost in translation, alle films van regisseur Xavier Dolan, en met name de film Laurence Anyways.’

 

7. Favoriete muziek?

Nadia: ‘Alle muziek van Oum Khaltoum (en Fairuz en Khaled).’

Merijn:  ‘Van moderne en klassieke Arabische muziek tot hip hop en electronic en singer songwriter en wereldmuziek: Mashrou Leila, Mos Def, Yousef Latif, Gill Scot Heron, Whitest boy alive, Duran Duran, Fairuz, Soapkills, Leonard Cohen, Benjamin Biolay, Bas Bron, Enzovoort enzovoort.’

 

8. Favoriete winkel?

Nadia: ‘Het paard van Troje in Gent.’

Merijn: ‘Pfff ik ben niet zo’n winkel mens. Ik houd van leuke persoonlijke winkels. Er zijn waar ik woon net iets teveel concept stores. Er was een heel tof winkeltje met hele bijzondere hoge kwaliteit parfums, waar ze ook heel veel van af wisten. Helaas heeft die ‘t niet gered.  Ja, en de HEMA natuurlijk.  Haha! Zeker met een kleine mops die ik heb is dat toch echt een meer dan ideale winkel.’

 

Ben je benieuwd naar hun favoriete recept ‘Rode-linzenkibbeh met gebakken ui’? Morgen komt dit recept online.

 

Bestellen? Dat kan hier:

 

Cover kookboek SouqTitel                 : Souq, tafel voor mezze
Auteur           : Nadia Zerouali en Merijn Tol
Uitgever        : Fontaine Uitgevers
ISBN                : 987 90 5956 722 1
Prijs                 : € 29,95

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van verrassend culinair nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *