Rosé Clos Marie

Verleidelijke eetrosé
Top rosé uit Pic Saint-Loup

De  accolades vliegen je om de oren wanneer je de beoordelingen leest over de rosé van wijndomein Clos Marie. Van ‘aanbevolen Languedoc superstars’ door  Robert Parker, tot 2 sterren en ‘producent van grote wijnen’ in La Revue du Vin de France (2016), 3 sterren in Bettane & Desseauve (2016) naast aanbevelingen in Guide Hachette, Guide des Sommeliers, Cuisine & Vins de France, Perswijn, en een mooie 9 in de Grote Hamersma (2015). Het kan niet op! Helaas nu uitverkocht!!!

Het domein Clos Marie ontstaat in begin jaren 1990 wanneer Christophe Peyrus het rijk van de marine verruilt voor een avontuur in de 8 ha wijngaarden van de oma van zijn partner Françoise Julien in de Pic Saint-Loup appellation. Op advies van grote namen als Didier Dagueneau, Clos Rougeard en Grange des Pères besluit Christophe het roer radicaal om te gooien. Geen druiven meer naar de plaatselijke coöperatie, maar zelf wijn maken en bottelen.

Avontuur op het land

Door strikt wijngaardbeheer slagen Christophe en Françoise erin om de kalkstenen bodem van de Pic Saint Loup te temmen. Geïnspireerd de elegante rode (Grenache) wijnen van Château Rayas uit Châteauneuf du Pape en de wijze van werken van Henri Germain in Meursault, die langzame rijping in een koele kelder voorstaat, brengt het talentvolle duo de wijngaarden rond het gehucht Lauret tot leven in hun wijnen. Vanaf het begin werken ze biologisch en sinds 1999 biodynamisch. Daarbij komt nog dat zij net zo gepassioneerd zijn over de details in de kelder als in de wijngaard.

Bijna legendarisch

Geen wonder dat Clos Marie inmiddels een bijna legendarische reputatie  heeft opgebouwd. Zowel wijnmakers als critici beschouwen hun wijnen als de referentie voor de Pic Saint Loup subappellatie en eigenlijk ook voor AOC Coteaux du Languedoc. Clos Marie’s wijnen zijn levendig,  elegant en fris.  “Mijn wijnen zweten het land van hun geboorte” heeft Christophe Peyrus eens gezegd, “je kunt er de garrigue in ruiken”. De top cuvees zijn Cuvée Simon en Glorieuses.

Pic Saint Loup Rosé 2015

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen in ons proefpanel was gecharmeerd van deze verleidelijke Pic Saint Loup Rosé 2015, gemaakt van vroeg geplukte Grenache (volgens Christoph zijn moeilijkste druif in de wijngaard en kelder) en Syrah (de makkelijkste druif), waardoor we relatief laag uitkwamen met een score van een 8. Bijzonder aan deze rosé is dat de wijn een appelmelkzuur gisting heeft ondergaan (waarbij  het scherpere appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur en koolzuur).  Daardoor smaakt deze rosé net een tikkeltje anders, zacht en fruitig, maar ook intens, met veel kracht en finesse. Echt een top rosé.

Clos Marie’s Pic Saint Loup Rosé 2015 heeft een subtiele bleekrose kleur. Een ware verleider met aroma’s van kersen, bosaardbeien en heerlijke aroma’s van bloemen, maar ook mineraal en kruidig (tijm, rozemarijn, eucalyptus), ondersteund door goede zuurgraad en een zeer dichte, maar elegante structuur. Heerlijk in de tuin of op een terras met uitzicht op zee en helemaal als er iets bij te eten valt. De ideale begeleider voor een zomerse maaltijd of mediterrane gerechten zoals Dorade met gekonfijte sherrytomaat, lamskoteletjes, pasta met kerstomaatjes.  Ook doet hij het buitengewoon goed in combinatie met de Quinoasalade met in kokos gesmoorde rode ui, en de gebakken zeewolf met gember-tomaatsalsa .

De tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.