Kerstdiner van Yvette

Kerstporchetta

Maak deze kerst porchetta van Yvette van Boven voor een spectaculair Kerstmenu #porchettea #kerstiner #kerstmenu
Recept Kerst Porchetta van Yvette van Boven. Een supergrote rollade van buikspek voor een groot gezelschap. Let op, het vlees moet ruim drie uur in de oven. Maar dan heeft u ook wat. U kunt dit gerecht gewoon niet verpesten/ Serveer er iets fris scherps bij, bijvoorbeeld mierikswortelmosterd of friszure bietjes Wij zeggen: doen! #porchetta #kerstdiner #kerstmenu #rollade #kerst

Grote favoriet van Yvette van Boven is deze zogenaamde ‘Kerstporchetta’ in haar kookboek ‘Home Sweet Home Xmas’. Het is een supergrote rollade van buikspek; een hoofdgerecht voor een lekker groot gezelschap. Haar enthousiasme in het intro is absoluut uitnodigend en smaakmakend.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Domaine Gayda Figure Libre blend

€ 14,45

Domaine Gayda is een zeer gerenommeerde naam in de Languedoc. Ze staan voor hoogstaande kwaliteit en maken wijn van traditionele druivenrassen op een moderne duurzame manier. Deze Figure Libre Freestyle blend is daar het grote voorbeeld van. Gemaakt van 4 rode druivenrassen: syrah (55%), mourvèdre (30%), grenache (10% en carignan (5%). Smaakt stoer maar sappig met een fijne kruidigheid. Dé excellente (en betaalbare) keus bij deze stoere porcetta van Yvette.

Yvette: “Let op, het vlees moet ruim drie uur in de oven. Maar dan heeft u ook wat. Ja, het is vet vlees, maar dat is er juist zo lekker aan. U kunt dit gerecht gewoon niet verpesten, als het dertig minuten langer in de oven ligt is het ook niet erg. Serveer er iets frissigs-scherps bij, bijvoorbeeld een saus van mierikswortelmosterd . En de friszure bietjes op diezelfde bladzijde smaken er ook uitstekend naast. Zo’n flinke rollade is goed voor acht tot tien personen, en wat u over heeft (als dat lukt) is de dag erna nog lekkerder.”

Hiermee heeft ze niets te veel gezegd. Heerlijk stuk groot vlees met een lekkere kruidige vulling. Alleen het oprollen bleek wat minder eenvoudig, omdat de vulling er steeds tussenuit piepte. Maar het resultaat was de moeite meer dan waard! Wij zeggen: doen!

Welke wijn bij Kerstporchetta?

Het is vlees is sappig met een kruidige vulling en duidelijk citrusaccent. Hier past zowel witte wijn, als rode wijn uitstekend bij.  Kies voor bijvoorbeeld een middelzware Sauvignon Blanc uit Chili. Die accentueert de kruidigheid van de vulling. Ook een Zuid-Afrikaanse chenin blanc met wat houtlagering is een goede keus. Kies je voor rood, kies dan een rode, niet te zware, wijn met frisse zuren. Denk aan een Syrah uit de noord-Rhône die mooi zal aansluiten op de kruidige vulling van de rollade. Ook een Rioja van bijvoorbeeld Bodegas Roda vormt een mooie combi met varkensvlees.

Welke thee bij Kerstporchetta?

De stoere en stevige smaken van het vlees vragen om een stoere thee. Deze krachtige klassieker kan prima de stevige smaken van dit gerecht aan. Je kunt deze moutige thee nog meer in balans brengen als je tijdens het zetten een takje rozemarijn toevoegt.

 

Klik hier om dit gerecht te bewaren op Pinterest

 

Kerst Porchetta

Kerst Porchetta van Yvette van Boven

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 3 uur 30 minuten
Uit Home Sweet Home Xmas komt deze porchetta gemaakt van buikspek. Spectaculair hoofdgerecht voor de kerstdis.
Aantal 10 personen

Ingredienten
 

  • ca. 2 kilo buikspek zonder zwoerd

vulling

  • 30 gram grof zeezout
  • 3 eetlepels sechuan- of zwarte peper fijngestampt in de vijzel
  • 50 gram bladpeterselie grof gehakt
  • 25 gram verse tijm fijngehakt
  • 6 takken rozemarijn naaldjes fijngehakt
  • geraspte schil van 2 sinaasappels en 1 citroen
  • zaadjes uit 6-8 kardemom-peulen uit de vijzel
  • 6 kleine tenen knoflook fijngehakt
  • 80 gram hazelnoten kort geroosterd in een koekenpan, grof gehakt
  • extra gemalen zeezout en sechuanpeper
  • 3 eetlepels olijfolie

Extra nodig

  • keukentouw: in 8 stukken van zo’n 30 cm lang geknipt
  • aluminiumfolie

Bereiding
 

  • Leg het stuk vlees met de huid naar boven voor u. Kerf met een scherp mes de vetlaag in: maak lange ondiepe sneden op ongeveer 1 cm van elkaar. Draai het stuk om. Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel dat over het vlees. Rol het vlees strak op en bind het goed dicht met de klaargelegde touwtjes. Begin in het midden en bind de uiteinden af. Vul dan de rest van de ruimte op. Wrijf de rollade aan de buitenkant ook in met wat zout en sechuanpeper. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik. Dit kan een dag of wat van tevoren, dan marineert het vlees lekker.
  • Haal het vlees zeker een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
    Verwarm de oven voor op 230 °C. Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin. Rooster het vlees twintig minuten in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en dek de rollade goed af met aluminiumfolie. Bak hem nog tweeënhalf uur.
  • Verwijder het folie en bedruip het vlees met de jus uit de braadslee. Bak het nog ongeveer vijftien minuten, zodat de korst mooi bruin wordt.
  • Haal de porchetta uit de braadslee en laat het vlees afgedekt vijftien minuten rusten. Het kan goed vastzitten, u moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd het in dunne plakken. Eet warm of koud. Lekker met crushed potatoes en spinazie uit de wok.

 

Wat eten bij porcetta?

Porcetta (spreek uit porketta) is een soort Italiaanse rollade. Gemaakt van een stuk buikspek, liefst van het speenvarken. Deze lap vlees wordt gevuld, gekruid en opgerold. Vervolgens mooi opgebonden. Je laat het zwoerd en vel eraan zitten, want dat wordt tijdens de bereiding heerlijk knapperig. Serveer er bijvoorbeeld een mosterd (of saus) bij van mierikswortel. Maar ook een friszure salade van bietjes is perfect. Wij aten er crushed potatoes en spinazie uit de wok bij.

 

BESTELLEN? DAT KAN HIER:

Cover Home Sweet Home XmasTitel:               Home Sweet Home Xmas
Auteur:           Yvette van Boven
Uitgever:        Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN:               9789059567542
Prijs:               € 29,95

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Maak deze Kerstporchetta van Yvette van Boven uit haar kookboek ‘Home Sweet Home Xmas’. Het porchetta recept (een grote rollade) is van buikspek en geschikt voor een groot gezelschap. Een ideaal hoofdgerecht voor het kerstdiner. De porchetta moet ruim drie uur in de oven, nadat de marinade een nacht heeft kunnen intrekken. Maar dan heeft u ook wat. Dit is een heerlijk stuk groot vlees met een lekkere kruidige vulling met o.a hazelnoten, kardemom, knoflook, rozemarijn, sinaasappel etc.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept