Kerstporchetta

Kerstdiner van Yvette
Kerstporchetta

Maak deze kerst porchetta van Yvette van Boven voor een spectaculair Kerstmenu #porchettea #kerstiner #kerstmenu
Recept Kerst Porchetta van Yvette van Boven. Een supergrote rollade van buikspek voor een groot gezelschap. Let op, het vlees moet ruim drie uur in de oven. Maar dan heeft u ook wat. U kunt dit gerecht gewoon niet verpesten/ Serveer er iets fris scherps bij, bijvoorbeeld mierikswortelmosterd of friszure bietjes Wij zeggen: doen! #porchetta #kerstdiner #kerstmenu #rollade #kerst

Grote favoriet van Yvette van Boven is deze zogenaamde ‘Kerstporchetta’ in haar kookboek ‘Home Sweet Home Xmas’. Het is een supergrote rollade van buikspek voor een lekker groot gezelschap. Haar enthousiasme in het intro is absoluut uitnodigend en smaakmakend.

Yvette: “Let op, het vlees moet ruim drie uur in de oven. Maar dan heeft u ook wat. Ja, het is vet vlees, maar dat is er juist zo lekker aan. U kunt dit gerecht gewoon niet verpesten, als het dertig minuten langer in de oven ligt is het ook niet erg. Serveer er iets frissigs-scherps bij, ik houd van de mierikswortelmosterd bijvoorbeeld. En de friszure bietjes op diezelfde bladzijde smaken er ook uitstekend naast. Zo’n flinke rollade is goed voor acht tot tien personen, en wat u over heeft (als dat lukt) is de dag erna nog lekkerder.”

Hiermee heeft ze niets te veel gezegd. Heerlijk stuk groot vlees met een lekkere kruidige vulling. Alleen het oprollen bleek wat minder eenvoudig, omdat de vulling er steeds tussenuit piepte. Maar het resultaat was de moeite meer dan waard! Wij zeggen: doen!

Welke wijn bij Kerstporchetta?

Het is vlees is sappig met een kruidige vulling en duidelijk citrusaccent. Hier past zowel witte wijn, als rode wijn uitstekend bij.  Kies voor bijvoorbeeld een middelzware Sauvignon Blanc uit Chili. Die accentueert de kruidigheid van de vulling. Ook een Zuid-Afrikaanse chenin blanc met wat houtlagering is een goede keus. Kies je voor rood, kies dan een rode, niet te zware, wijn met frisse zuren. Denk aan een Syrah uit de noord-Rhône die mooi zal aansluiten op de kruidige vulling van de rollade. Ook een Rioja van bijvoorbeeld Bodegas Roda vormt een mooie combi met varkensvlees.

8 - 10 personen30 minuten + 3½ uur oven + rusttijd

Klik hier om dit gerecht te bewaren op Pinterest

Ingrediënten

  • 2 kilo buikspek, zonder zwoerd
  • vulling
  • 30 gram grof zeezout
  • 3 eetlepels sechuan- of zwarte peper, fijngestampt in de vijzel
  • 50 gram bladpeterselie, grof gehakt
  • 25 gram verse tijm, fijngehakt
  • 6 takken rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • geraspte schil van 2 sinaasappels en 1 citroen
  • zaadjes uit 6-8 kardemom-peulen, uit de vijzel
  • 6 kleine tenen knoflook, fijngehakt
  • 80 gram hazelnoten, kort geroosterd in een koekenpan, grof gehakt
  • extra gemalen zeezout en (sechuan)peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • extra
  • keukentouw: in 8 stukken van zo’n 30 cm lang geknipt
  • aluminiumfolie

Stap 1

Leg het stuk vlees met de huid naar boven voor u. Kerf met een scherp mes de vetlaag in: maak lange ondiepe sneden op ongeveer 1 cm van elkaar. Draai het stuk om. Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel dat over het vlees. Rol het vlees strak op en bind het goed dicht met de klaargelegde touwtjes. Begin in het midden en bind de uiteinden af. Vul dan de rest van de ruimte op. Wrijf de rollade aan de buitenkant ook in met wat zout en sechuanpeper. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik. Dit kan een dag of wat van tevoren, dan marineert het vlees lekker.

Stap 2

Haal het vlees zeker een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de oven voor op 230 °C. Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin. Rooster het vlees twintig minuten in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en dek de rollade goed af met aluminiumfolie. Bak hem nog tweeënhalf uur. Verwijder het folie en bedruip het vlees met de jus uit de braadslee. Bak het nog ongeveer vijftien minuten, zodat de korst mooi bruin wordt.

Stap 3

Haal de porchetta uit de braadslee en laat het vlees afgedekt vijftien minuten rusten. Het kan goed vastzitten, u moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd het in dunne plakken. Eet warm of koud. Lekker met crushed potatoes en spinazie uit de wok.

BESTELLEN? DAT KAN HIER:

Cover Home Sweet Home XmasTitel:               Home Sweet Home Xmas
Auteur:           Yvette van Boven
Uitgever:        Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN:               9789059567542
Prijs:               € 29,95

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Kerstporchetta
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *