Kerstdiner

Hertenstoofpot met een dakje

Uitstekend hoofdgerecht voor het komende kerstdiner, want deze hertenstoofpot kun je helemaal voorbereiden. Op het laatst afdekken met de deegdeksel en afbakken in de oven. Super easy.  

Welke wijn bij hertenstoofpot?

De ultieme wijn-spijscombinatie met hert is een Amarone della Valpolicella. De krachtige aroma’s van het vlees passen bij het rijke van een Amarone. Maar behalve Amarone zijn nog vele andere mogelijkheden die heel goed combineren. Denk aan Shiraz uit Australië, of een kruidige Portugees van Touriga Nacional. Maar ook een Bandol, Bordeaux of een Rhônewijn zijn goede begeleiders.

Hertenstoofpot met een dakje uit het kookboek stoofbijbel van Julius Jaspers

Hertenstoofpot met een dakje

Bereiding: 2 uur 45 minuten
Heerlijke stoofpot van hertenvlees. Maak er een pastei van door hem af te dekken met een zelfgemaakt deeg dat extra op smaak is gebracht met kaas. Blikvanger op tafel.
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 2 rode uien gesnipperd
  • 4 eetlepels olie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 250 gram champignons gehalveerd
  • 300 ml rode wijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • 3 eetlepel rode bessengelei
  • 1200 gram hertenvlees van de schouder
  • 3 eetlepels bloem
  • zout versgemalen peper
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eidooier

Deegdakje*

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eetlepels boter =50 gram
  • 100 gram belegen kaas geraspt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels melk

Bereiding
 

  • Verhit de olie en fruit de ui glazig in een ovenvaste stoofpan. Voeg de knoflook toe en gaar nog 3 minuten door.
  • Voeg toe: tomatenpuree, champignons, wijn, bouillon en bessengelei. Breng aan de kook.
  • Bestrooi het vlees met de bloem, zout en peper. Bak de helft in 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter rondom bruin in een koekenpan. Voeg na een paar minuten toe aan de saus. Herhaal met rest van het vlees.
  • Laat de hertenstoof ca. 2 uur zachtjes stoven met de deksel half op de pan.
  • Meng 4 eetlepels boter met je vingers door het zelfrijzend bakmeel tot grove korrels. Voeg geraspte kaas, 1 ei en peper toe. Kneed tot een stevig deeg. Voeg dan 2 eetlepels melk toe zodat het zachter wordt. (Tot zover kun je dit gerecht voorbereiden.)
  • Verwarm de oven op 180 °C.
  • Rol het deeg uit tot een platte koek die precies op je pan past. Schep de hertenstoof over in de pasteivorm of ovenschaal. Dek af met het deeg. Bestrijk met de eidooier en zet ca. 25 minuten in de oven.
  • Lekker met sperziebonenrolletjes in spek.

Notities

TIP
Vind je het lastig om zelf deeg te maken en nog uit te rollen? Koop dan een rol bladerdeeg, rol die over de stoof, bestrijk met eidooier en bestrooi met wat fijn geraspte Parmezaanse kaas.

 

Het kookboek: de stoofbijbel

Duimendik kookboek boordevol stoofgerechten uit de keuken van Julius Jaspers. Al eerder publiceerden we twee recepten uit dit boek: stoofschotel met dille en Irish Stew, een klassieker uit zijn traiteurstijd. Nu zijn hartverwarmende hertenstoof met een dakje. Ook een toppertje.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover StoofbijbelTitel : Stoofbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 4706 8
Prijs : € 33,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept