Ga terug
+ servings
Kerst Porchetta
Kerst Porchetta van Yvette van Boven
Uit Home Sweet Home Xmas komt deze porchetta gemaakt van buikspek. Spectaculair hoofdgerecht voor de kerstdis.
Aantal 10 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 3 uur 30 minuten

Equipment

  • keukentouw: in 8 stukken van zo’n 30 cm lang geknipt
  • aluminiumfolie

Ingrediënten
  

  • ca. 2 kilo buikspek zonder zwoerd

vulling

  • 30 gram grof zeezout
  • 3 eetlepels sechuan- of zwarte peper fijngestampt in de vijzel
  • 50 gram bladpeterselie grof gehakt
  • 25 gram verse tijm fijngehakt
  • 6 takken rozemarijn naaldjes fijngehakt
  • geraspte schil van 2 sinaasappels en 1 citroen
  • zaadjes uit 6-8 kardemom-peulen uit de vijzel
  • 6 kleine tenen knoflook fijngehakt
  • 80 gram hazelnoten kort geroosterd in een koekenpan, grof gehakt
  • extra gemalen zeezout en sechuanpeper
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies
 

  • Leg het stuk vlees met de huid naar boven voor u. Kerf met een scherp mes de vetlaag in: maak lange ondiepe sneden op ongeveer 1 cm van elkaar. Draai het stuk om. Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel dat over het vlees. Rol het vlees strak op en bind het goed dicht met de klaargelegde touwtjes. Begin in het midden en bind de uiteinden af. Vul dan de rest van de ruimte op. Wrijf de rollade aan de buitenkant ook in met wat zout en sechuanpeper. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik. Dit kan een dag of wat van tevoren, dan marineert het vlees lekker.
  • Haal het vlees zeker een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
    Verwarm de oven voor op 230 °C. Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin. Rooster het vlees twintig minuten in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en dek de rollade goed af met aluminiumfolie. Bak hem nog tweeënhalf uur.
  • Verwijder het folie en bedruip het vlees met de jus uit de braadslee. Bak het nog ongeveer vijftien minuten, zodat de korst mooi bruin wordt.
  • Haal de porchetta uit de braadslee en laat het vlees afgedekt vijftien minuten rusten. Het kan goed vastzitten, u moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd het in dunne plakken. Eet warm of koud. Lekker met crushed potatoes en spinazie uit de wok.

Voedingswaarde

Calorieën: 1091kcal | koolhydraten: 2g | eiwit: 20g | vet: 111g | verzadigd vet: 39g | cholesterol: 144mg | vezels: 1g | suiker: 0.4g | vitamine C: 8mg