Voor het weekend

Italiaanse kip gehaktballetjes van restaurant Guliano

Ken je het Italiaanse lunch restaurant Guliano in Rotterdam? Hier eet je Italiaans op z’n New Yorks. Een van hun vaste gerechten op de kaart zijn de ‘New York Meatballs’, oftewel kip gehaktballetjes in tomatensaus. Daar is mijn zoon Tobias helemaal dol op. Dat was de aanleiding om het gehakt recept te achterhalen. Resultaat: onwijs lekkere balletjes van kipgehakt in een romige tomatensaus. Vanaf nu maak je ze gewoon zelf. Geen zin in? Reis dan af naar dit levendige restaurantje op de Meent.

Welke wijn bij Italiaanse kip gehaktballetjes?

In essentie is dit gehakt met een tomatensaus, vergelijkbaar met pasta bolognese. Dat combineer je met een Toscaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen een klassieke foodpairing.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: ook een Côtes du Rhône of een Valpolicella is een goede keuze.

Kip gehaktballetjes in tomatensaus van restaurant Guliano

Italiaanse kip gehaktballetjes met tomatensaus

Bereiding: 50 minuten
Totaal: 50 minuten
Heerlijk smeuïge gehaktballetjes van kipgehakt met Parmezaanse kaas. De tomatensaus is homemade en op smaak gebracht met groene kruiden.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 10 gram platte peterselie
  • 4 gram verse oregano* (2 takjes)
  • 10 gram basilicumblaadjes
  • 600 gram kipgehakt
  • 4 sjalotjes héél fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel (of 2 beschuiten)
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt, 30 gram
  • zout versgemalen peper
  • 6 eetlepels olie
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 125 ml kookroom

Bereiding
 

  • Haal de blaadjes van de takjes oregano. Hak alle kruiden fijn en houd enkele blaadjes basilicum apart voor de garnering. Doe het kippengehakt in een mengkom. Voeg toe: 1 fijngesnipperd sjalotje, 1 teentje uitgeperst knoflook, de helft van de kruiden, ei, paneermeel, Parmezaanse kaas, 1 theelepel zout en versgemalen peper. Kneed door elkaar en vorm er 20 balletjes van ter grootte van een bitterbal. (Gebruik plastic handschoenen, want de gehaktmassa plakt erg aan je handen.)
  • Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak de gehaktballetjes voorzichtig rondom bruin. Verhit intussen in een grote braadpan nog 2 eetlepels olie en bak de rest van de ui en 1 teentje knoflook ca. 3 minuten. Voeg toe: tomatenblokjes, rest van de groene kruiden, zout en peper. Laat aan de kook komen. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat op laag vuur ca. 20 minuten zachtjes stoven. Roer de room erdoor en warm even mee. Bestrooi met wat extra peterselie.
  • Lekker met pasta en geroosterde broccoli, of ciabatta.

Geroosterde broccoli met knoflook

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd intussen 500 gram broccoli in stukjes (gebruik zowel de roosjes als de stronkjes). Hak 2 teentjes knoflook fijn. Doe in een kom: broccoli, knoflook, 2 eetlepels olie, zout en peper. Spreid de groente uit op een bakplaat met bakpapier. Rooster in de oven in ca. 18 tot 20 gaar. De roosjes mogen lichtbruin roosteren.

Andere variaties met kipgehaktballetjes

Op I Love Food & Wine staan ook nog twee andere recepten met kip gehaktballetjes.

Kruidige kipgehaktballetjes met paprikadip uit het kookboek Helen kookt elke dag van Helen Verhelst
Kruidige kipgehaktballetjes met paprikadip

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Pin deze Italiaanse kip gehakballetjes van restaurant Guliano
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

5 reacties op “Italiaanse kip gehaktballetjes van restaurant Guliano”

  1. 5 sterren
    He Jolande,
    Heerlijk recept hoor!.
    Bijna net zo lekker als onze originele GULIANO-uitvoering, haha…
    Vergeet de koekenpan en olijfolie en vindt een alternatief voor de kookroom.
    Voor nu zou ik zeggen: 95%, doe je het daarvoor?!

    Ed Jansen Guliano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept