Voor het weekend

Gevulde pijlinktvis met venkelworst van de Big Green Egg®

Inktvis; dat eet je niet elke dag. En voor veel mensen is dit misschien ‘een brug te ver’? Maar…, ik breek een lans voor deze fantastische gevulde pijlinktvisjes. Echt een eye-opener. Vul ze met venkelworst en gril ze op de BBQ of Big Green Egg®. Waanzinnig lekker voorgerecht! Zeker met homemade tomatensaus erbij.

Er is misschien een andere hobbel te nemen. Je moet wel kleine inktvisjes bestellen bij de visboer. En kijk hem dan lief aan, zodat hij ze voor je gaat schoonmaken. Lukt dat niet, zelf doen kan ook. Dit youtube-filmpje helpt!

 

Ik kocht de pijlinktvis, niet schoongemaakt, per kilogram. In deze verpakking zaten 21 pijlinktvisjes, en dit was genoeg voor 7 personen (3 stuks per persoon!). Zelf schoonmaken is niet echt moeilijk, maar je moet voor 1 kg ongeveer 30 minuten uittrekken.

 

Hoe maak ik pijlinkvis schoon?

Het schoonmaken van pijlinktvis kan een beetje lastig zijn als je het nog nooit eerder hebt gedaan, maar met wat oefening en geduld kun je het goed onder de knie krijgen. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het schoonmaken van pijlinktvis:

Wat heb je nodig?
Verse pijlinktvis, keukenmes, snijplank,

Voorbereiding
Zorg ervoor dat de pijlinktvis vers is. Je kunt verse pijlinktvis herkennen aan de heldere kleur en een lichte, frisse geur. Als de inktvis al is schoongemaakt en alleen het lijfje (lichaam) overblijft, is dit proces veel eenvoudiger.

Verwijder het hoofd
Houd de pijlinktvis vast bij het lichaam en pak het hoofd vast. Draai het hoofd voorzichtig en trek het eraf. Dit onthult de ingewanden en het kraakbeenachtige gedeelte binnenin.

Verwijder de ingewanden
Steek je vingers voorzichtig in het lichaam van de inktvis en trek de ingewanden eruit. Zorg ervoor dat je alles verwijdert wat eruit ziet als een doorschijnende, rubberachtige substantie. Spoel het lichaam grondig onder koud water om eventuele resten te verwijderen.

Verwijder het kraakbeen
In het midden van het lichaam van de inktvis bevindt zich een stevig, doorschijnend kraakbeenachtig stuk, ook wel het “pennetje” genoemd. Dit moet worden verwijderd. Maak een voorzichtige incisie aan de basis van het lichaam en trek het pennetje eruit.

Verwijder eventueel de huid
Als je wilt kun je ook de paarse huid van het lijfje verwijderen. Maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt dit doen door voorzichtig je vingers onder de huid te schuiven en deze in één beweging van het lichaam te trekken. Als het moeilijk loskomt, kun je het lichaam ook kort in kokend water dompelen en daarna direct in ijswater om de huid makkelijker te kunnen verwijderen.

Schoonmaken van de tentakels
Snijd de tentakels vlak onder de ogen van het kopje af. Het kopje kun je weggooien. De tentakels zijn gewoon eetbaar.

Spoelen en klaar voor gebruik
Spoel de schoongemaakte inktvis grondig onder koud water om eventuele resten te verwijderen. Nu is de pijlinktvis schoon en klaar voor verdere bereiding!

 

Welke wijn bij gevulde pijlinktvis?

Dit gerechtje smaakt smeuïg en gekruid door de worstvulling. De inktvis is redelijk neutraal van smaak. Tomatensaus zorgt voor meer dimensie, zowel in smaak als kleur. Drink hier een stevige rosé bij met body. De frisse zuren sluiten aan op de tomatensaus.

Bewerkelijk, maar de moeite waard!

In totaal ben je er ca. 3 uur mee bezig: 30 minuten (schoonmaken) + 15 minuten (vullen) + 2 uur koeltijd + 10 minuten grillen. Dus begin op tijd, dan wordt de moeite zeker beloond.

Gevulde pijlinktvis na het koken in water
Gevulde pijlinktvis na het koken in water
Gevulde pijlinktvis met venkelworst en tomatensaus

Gevulde pijlinktvis met venkelworst

Voorbereiding: 3 uur
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 3 uur 10 minuten
Deze combinatie van varkensvlees en vis is misschien voor de westerse smaak niet heel erg logisch, maar het smaakt heel verrassend en lekker gekruid. Ook als je niet echt van vis houdt. Maak er een tomatensaus bij, dat maakt het gerecht nog lekkerder.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Voor de vulling

  • 350 gram venkelworstjes*
  • 1 theelepel venkelzaad fijngemalen in vijzel
  • 2 grote tenen knoflook geperst
  • versgemalen peper

Pijlinktvis

  • 12 kleine pijlinktvisjes 9 – 12 cm, plus tentakels (= ca. 500 gram), niet schoongemaakt
  • Olijfolie
  • bladpeterselie
  • chilivlokken

Voor de tomatensaus: recept staat hier

    Extra nodig

    • plastic spuitzak, cocktailprikker

    Bereiding
     

    • Maak de vulling: verwijder het vel van de worstjes. Meng in een kom de ingrediënten voor de vulling. Breng op smaak met peper. Hak de inktvis-tentakels klein en voeg ze toe aan de worstvulling.
    • Vul de inktvislijven met het worstmengsel. Dit gaat het makkelijkst met een plastic wegwerpspuitzak. Je moet dan wel met z’n tweeën zijn, de een houdt het lijfje open en de ander spuit ze vol, tot 1 cm onder de rand. Ben je niet met z’n tweeën, dan vul je met een theelepeltje. Zet de opening vast met cocktailprikker.
    • Leg de gevulde inktvissen op een bord en zet dat 1 uur in de koelkast.
    • Leg de inktvissen in een pan met koud licht gezouten water, zorg dat ze volledig onderstaan. Zet de pa op het vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur lager en laat de inktvissen in ca. 8 – 10 minuten (afhankelijk van de grootte) zachtjes pruttelen.  Schep met een schuimspaan uit de pan. Laat uitlekken op een schone theedoek. Laat afkoelen en zet ze tot gebruik in de koelkast.
    • Steek de BBQ of Big Green Egg aan. (Gebruikt de directe set-up met de plancha of het rvs of gietijzeren rooster.) Verwarm tot een temperatuur van 160 – 180 °C.
    • Bestrijk de gevulde inktvissen voor je ze grilt met een beetje olijfolie. Gril de inktvissen 5 – 7 minuten (met de deksel gesloten) en keer ze om, zodat ze rondom goudbruin worden.
    • Besprenkel ze voor je ze serveert met wat olijfolie en bestrooi ze met de peterselie en chilivolkken.

    Notities

    Lekker met homemade tomatensaus. (Kijk hier voor het recept!).
    *Kun je geen venkelworst kopen, gebruik dan 300 gram varkensgehakt met 50 gram salami en een mespuntje heel venkelzaad.

    Meer inspiratie?

    Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

    Het kookboek: Big Green Egg ® FEEST

    Na het succesvolle Koken op de Big Green Egg®  verschijn nu het 2e officiële kookboek. Het is opgezet vanuit 15 verschillende feest-concepten. Van pizzaparty, tot Spaanse avond of Winter vuur. Bij elk feest worden verschillende recepten gegeven die passen binnen dat concept. Inclusief een planning voor het bereiden van het feestmaal. Deze gevulde inktvissen horen bij Toscaans Feest!

    Bestellen kun je hier:

    Titel : Big Green Egg, FEEST!
    Auteur : Tim Hayward
    Uitgever : Uitgeverij Manteau
    ISBN : 978 90 2233 999 2
    Prijs : € 39,99

     

     

    Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

    Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

    Pin dit pijlinktvis recept
    Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

     

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept