Meatless Monday

Homemade tomatensaus: heerlijk basisrecept

Wist je dat tomatensaus maken makkelijker is dan je denkt. Je hebt zelfs geen verse tomaten nodig. Met Italiaanse gepelde tomaten uit blik (kies voor San Marzano-tomaten) wordt je saus beter, zoeter en voller van smaak. Een gouden tip van de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani.

Wil je toch verse tomaten gebruiken (het is tenslotte tomatentijd), dan raad ik je aan ze eerst te roosteren in de oven. Dan wordt de smaak intenser. Halveer de tomaten, strooi er suiker en olijfolie over en zet ze twee uur in de oven  op 100 °C. Vervolgens kun je ze in de Magimix tot saus pureren. Gebruik bij voorkeur dan Romatomaten.

Tomaten en basilicum voor tomatensaus
Ook met verse tomaten kun je tomatensaus maken
Verse tomatensaus uit het kookboek Vegetalia van Trapani
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 40 minuten
Homemade tomatensaus is makkelijk om te maken en superfijn om op voorraad te maken. Deze hoeveelheid is ongeveer 750 ml. Heel makkelijk om in te vriezen.

Ingredienten
 

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui grofgesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten Mutti San Marzano, uitlekgewicht 260 gram
  • 1 blaadje laurier
  • 3 takjes verse basilicum of 1 takje tijm
  • 1/2 eetlepel suiker
  • Zout versgemalen peper

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Verhit in een diepe (makkelijk omdat je later de saus moet pureren) pan de olijfolie op hoog vuur. Voeg de knoflook en ui toe en laat ca. 3 minuten bakken op halfhoog vuur totdat het mengsel zacht en goudkleurig is.
  • Voeg de gepelde tomaten met het sap toe en roer goed door. Voeg vervolgens de kruiden toe en het laurierblad. Laat de tomatensaus ca. 40 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan.
  • Breng op smaak met suiker, zout en peper. Verwijder de kruiden. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus.

Notities

De saus blijft een week goed in de koelkast. Je kunt hem ook invriezen, dan blijft hij 3 maanden goed.

Extra smaakmakers voor tomatensaus!

  • Tomatenpuree: zorgt voor een intense smaak! Voeg bijvoorbeeld 2 eetlepels toe
  • Chilivlokken: geeft net wat extra pit
  • Crème fraîche: een paar eetlepels maakt de saus frisser en mooi oranje van kleur
  • Slagroom: maakt de saus romiger en fluweliger
  • Boter: maakt je saus heel rijk
  • Kokosmelk: geeft je saus een Aziatische touch

 

Het kookboek Vegetalia

Aantrekkelijk zonnig kookboek met 100 vegan recepten uit de Italiaanse keuken. Gemaakt door de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani. In Antwerpen heeft ze, sinds 2020, een Italiaans restaurant (Spritz) waar ze verrassend plantaardig kookt. Zij laat hier zien dat veganistisch koken heel goed aansluit op de Italiaanse levensstijl. Haar inspiratie heeft ze opgedaan in alle streken van Italië. Alle recepten zijn makkelijk om te maken.

Bestellen kun je hier:

Titel : Vegetalia
Auteur : Luna Trapani
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 8692
Prijs : € 26,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit tomatensaus recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept